ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ

    Στα πλαίσια υλοποίησης και επεξεργασίας του πολιτιστικού προγράμματος που ανέλαβε η Ε2? τάξη «Η Αθήνα στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια», πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη ? εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, Αιόλου. Την Τετάρτη 14 Μαΐου, οι μαθητές του Ε2΄με τη δασκάλα τους κυρία Σοφία Σιμιτζόγλου και την εκπαιδευτικό Μουσικής κυρία Ελένη Αναστασιάδου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας δέχτηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος και τα χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής, καθώς και πληροφορίες για το Ναό  από τον Διάκο του Ναού Αρτέμη  Γιαννακό -  μαθητή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ.Λυκούργου Αγγελόπουλου  και τον  πρωτοπρεσβύτερο π.Θωμά Χρυσικό.

     ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

 

  ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ

    Βυζαντινός Ναός, το αρχικό κτίσμα του οποίου είναι ο σταυροειδής Ναός μετά τρούλλου, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερεις κίονες με ρωμαϊκά κιονόκρανα. Κτίσθηκε τον 11ο αιώνα προς τιμή της Θεοτόκου και σε ανάμνηση της Εισόδου της στο Ναό του Κυρίου.
   Καπνικαρέα ονομάστηκε κατά μία άποψη από αυτόν που έκτισε το Ναό εισπράττοντας τον καπνικό φόρο (είδος φόρου των οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου). Παλαιότερα ονομαζόταν Καμουχαρέα από τη λέξη Καμουχά, με την οποία στα χρόνια του Βυζαντίου ονόμαζαν τα χρυσοΰφαντα υφάσματα, πιθανώς γιατί βρισκόταν κοντά σε εργαστήρια τέτοιων υφασμάτων.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ

  Ο ναός είναι γνωστός και με την ονομασία Άγιος Ελευθέριος ή Μικρή Μητρόπολη, και όπως δηλώνει η τελευταία αυτή ονομασία, βρίσκεται στη νότια πλευρά της σημερινής Μητρόπολης της Αθήνας, στην ομώνυμη πλατεία. Είναι ημισύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός.
Το μνημείο είναι ιδιαίτερα διδακτικό, δεδομένου ότι στο ανώτερο τμήμα των εξωτερικών τοίχων του -  δηλαδή από το ύψος των ανωφλίων των παραθύρων και πάνω - ενσωματώνει με μοναδικό τρόπο 90 ανάγλυφα διαφορετικών εποχών, αποτελώντας έτσι μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών. Τα γλυπτά αυτά (θωράκια κ.λ.π.) χρονολογούνται από τους αρχαίους και ρωμαϊκούς χρόνους, μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες  και τη μεσοβυζαντινή εποχή.

 

 

  Επισκεφθήκαμε και το ναό του Αγίου Ελισσαίου για να δούμε από κοντά το εκκλησάκι που έψελνε ο αγαπημένος μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που γνωρίσαμε μέσα από τα διηγήματα "Ο Ανθός του γιαλιού" και "Ο Πανταρώτας".