2ος Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας

με θέμα:

Αθήνα- Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου 2018

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Μόνο 100 ημέρες χωρίζουν την Αθήνα, από τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το Βιβλίο και τον αστείρευτο κόσμο του. Από τις 23 Απριλίου και για έναν χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Η ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»!

Στόχος της τιμητικής αυτής διοργάνωσης, που διεκδίκησε και κέρδισε άξια η Αθήνα από την UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης, να αφήσει το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα.

Το Σχολείο μας, συμμετέχοντας στις δράσεις αυτές, αφιερώνει τον 2ο Διαγωνισμό  Φιλαναγνωσίας στην πόλη μας την Αθήνα!

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου 2018, στο χώρο του Σχολείου μας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό ξεκινούν από την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018  και θα διαρκέσουν ως την Παρασκεύη 23  Φεβρουαρίου 2018.

Για να δηλώσετε συμμετοχή απαντήστε στο ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στον σύνδεσμο:

 https://goo.gl/forms/hKoCC3dQY4JDTwU52

Διαβάζοντας, θα περπατήσουμε νοερά τους δρόμους και τα μνημεία της, θα λύσουμε μυστήρια και γρίφους, θα συζητήσουμε με τους ήρωες και τους αγίους της, και θα αφουγκραστούμε  τη φωνή του πολιστισμού της που γέννησε αριστουργήματα.

 

Οδηγοί και βοηθοί μας τα βιβλία! Για τον φετινό διαγωνισμό τα βιβλία που θα πρέπει να διαβάσετε είναι:

Για την Δ' Δημοτικού

Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα

Θ. Κονδύλης, εκδ. Μίνωας

Αρχαία Αθήνα, 421 π.Χ.
Μόλις έχει υπογραφεί ειρήνη με τη Σπάρτη κι έχει κοπάσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.
Ο δωδεκάχρονος αριστοκράτης Διογένης, που εργάζεται ως βοηθός στη βιβλιοθήκη της πόλης, ακούει θόρυβο στον χώρο όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα βιβλία.
Τρέχει να δει τι συμβαίνει και βλέπει μια σκιά να φεύγει τρέχοντας κρατώντας τα ομηρικά έπη...
Όταν αφηγείται στους φίλους του, Λαέρτη και Λυσίμαχο, τα γεγονότα, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να λύσουν το μυστήριο, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τη δημοκρατία!

 

Τίμος ο Αθηναίος

Ι.Η λιοπούλου, εκδ. Ύψιλον/Βιβλία

Ο Τίμος είναι ένας μικρός σκαντζόχοιρος, που είχε ένα μεγάλο όνειρο, να επισκεφτεί την ξακουστή Αθήνα και να ανέβει στην Ακρόπολη! Τον ακολουθούμε στο ταξίδι του στην πόλη μαθαίνοντας διάφορα χρήσιμα για την ιστορία και την τοπιογραφία της, μέσα από την πένα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

 

 

 

Για την Ε' Δημοτικού

Η  Αθήνα σε επτά διαδρομές

Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδ. Μεταίχμιο

Η γνωστή παιδαγωγός-συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο μάς ξεναγεί στην πόλη μας μέσα από 7 διαδρομές με ειδικό ενδιαφέρον (1. Με ξεναγό τον Παυσανία στην αρχαία Αθήνα: Κεραμεικός, Ναός του Ηφαίστου, Αρχαία Αγορά, Ακρόπολη, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Θέατρο Διονύσου, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πύλη Αδριανού, Παναθηναϊκό Στάδιο, 2. Το πέρασμα από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο: μια ματιά στη βυζαντινή Αθήνα, 3. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν στην Αθήνα, 4. Με τον μπαρμπα-Γιάννη κανατά στης Πλάκας τις ανηφοριές, 5. Μια βόλτα στις κεντρικές λεωφόρους, 6. Στον λαβύρινθο της Κεντρικής Αγοράς και στο Μοναστηράκι, 7. Στον Εθνικό Κήπο και στη Βουλή).

 

Ιστορίες που είπε η Αγορά

Μ. Αγγελίδου

Η αρχαία ελληνική ΑΓΟΡΑ ήταν κυρίως τόπος συνάντησης όλων με όλους. Ήταν η καρδιά της πόλης, η καρδιά της ζωής. Ήταν το μέρος όπου συνέβαιναν τα πάντα. Εκεί μαζεύονταν όσοι ήθελαν να ζήσουν σε «κοινωνία ανθρώπων», όσοι διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στα κοινά, όσοι ενδιαφέρονταν για δουλειές, πολέμους, ταξίδια. Εκεί τελικά πήγαινε όποιος είχε κάτι να πει – κι όποιος ήθελε κάτι ν’ ακούσει: νομοθέτες και στρατιώτες, έμποροι και τεχνίτες, ρήτορες και φιλόσοφοι, παραμυθάδες και μαντατοφόροι. Η αρχαία ελληνική Αγορά, λοιπόν, ήταν ένα μέρος που βούιζε από ΛΟΓΙΑ, αληθινά και ψεύτικα, επίσημα, βαθυστόχαστα, επικίνδυνα, πολεμικά, ιερά, πλούσια, πικρά και γλυκά. Λόγια κάθε λογής. Γιατί εκεί πήγαιναν όλοι όσοι δεν ήθελαν να είναι ιδιώτες. Όσοι ήθελαν να είναι πολίτες.

Ένα βιολί διηγείται

Νάνση Τουμπακάρη, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένας οδηγός που επιδιώκει τη γνωριμία των παιδιών και των νέων με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Η παραδοσιακή μουσική συνταιριάζει λόγο, μέλος και κίνηση σε μια αδιαίρετη τριάδα, όπου το τραγούδι, η μουσική και ο χορός συνδέονται με έθιμα και τελετουργίες του κύκλου των εποχών του χρόνου και του κύκλου της ζωής του ανθρώπου.

Η αφήγηση είναι πρωτότυπη, μεστή και άμεση, γεμάτη από ανθρώπινες ιστορίες και συναισθήματα, που μετουσιώνονται σε εικόνες και ήχους. Πολύτιμο σημείο αναφοράς αποτελούν οι πολλές φωτογραφίες, πολλές δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Τέλος, οι υποσημειώσεις που διατρέχουν παράλληλα το κείμενο, τεκμηριώνουν την αφήγηση και παραπέμπουν σε πλήθος πηγές

Για την ΣΤ' Δημοτικού

Αγία  Φιλοθέη η Αθηναία

 Πηνελόπη Μωραϊτου, Εκδόσεις: Ακρίτας

Τη ζωή και το έργο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, που με την καλοσύνη και το κοινωφελές έργο της έγινε το βάλσαμο στις ψυχές των σκλαβωμένων Αθηναίων την εποχή της Τουρκοκρατίας, αποδίδει η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραϊτου σε πλούσια εικονογράφηση της Εύας Καραντινού. Η ηγουμένη Φιλοθέη θα «πολεμήσει» την ανέχεια και τον σκοταδισμό των ζοφερών εκείνων χρόνων στην Αθήνα με όπλα της την πίστη στον Θεό και την μόρφωση. Και Εκείνος ευλόγησε το έργο της και τα σχολεία πλήθυναν στην Αθήνα, στα χωριά της Αττικής, στο Μοναστήρι της και στα Μετόχια. Παντού απλώθηκε μια κυψέλη δημιουργίας που με το χαρούμενο βουητό της έσπασε τη σιωπή και το κλάμα της σκλαβιάς και έδωσε νόημα στη θυσία της. Μια αληθινή ιστορία για την πίστη στη μόρφωση και την καλλιέργια που κεντρίζει το συναίσθημα και τη φαντασία των παιδιών και τους δίνει στόχους και όραμα.

Αρχαία Αθήνα

 Ελένη Σβορώνου, Εκδόσεις Ερευνητές

Ένας σύγχρονος, πρωτότυπος αρχαιολογικός οδηγός για μια συναρπαστική περιήγηση στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Γνώρισε τους χώρους και τα μνημεία, τους μύθους και τα ιστορικά πρόσωπα, τα σημαντικότερα γεγονότα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Αθήνας.