Εκδηλώσεις Βιβλιοθήκης

 

"Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και  κλείνουμε με κέρδος"

                                                         Άμος Άλκοτ

 

 

Εκδηλώσεις 2019-2020

 


 

 

Επίσκεψη του Γίργκεν Μπανσέρους

 Στις 7 Οκτωβρίου είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στη σχολική μας βιβλιοθήκη το συγγραφέα Γίργκεν Μπανσέρους , το δημιουργό του Ντετέκτιβ Κλουζ!

Με το χαμόγελό του, άνοιξε την αγκαλιά του για να μας ταξιδέψει στις όμορφες ιστορίες του και να απαντήσει στις δεκάδες ερωτήσεις των παιδιών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, αποχαιρετώντας τον με ένα μουσικό κομμάτι αφού ήθελε κάποτε να γίνει πιανίστας!

Με αφορμή την κόρη του Κατερίνα, ξεκίνησε να γράφει ιστορίες μυστηρίου και δημιούργησε τον Ντετέκτιβ Κλουζ. Ο αγαπημένος του ήρωας είναι ο Φίλιπ Μάρλοου. Από εκεί επηρεάστηκε και επέλεξε να έχει ο δικός του ήρωας πάθος με το γάλα και τις τσίχλες. Με πολύ ενθουσιασμό μας είπε ότι το επόμενο βιβλίο του θα διαδραματίζεται στην Αθήνα!

Ευχαριστούμε κ. Μπανσέρους!

 

Βιωματικά Εργαστήρια Σχολικής Βιβλιοθήκης

 

Με τους μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης, στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, ταξιδέψαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Γιατί φοβάσαι το σκοτάδι;" της Γ. Λιβάνη.

Μιλήσαμε για τους δικούς μας φόβους, τις δικές μας εμπειρίες και φτιάξαμε τη δική μας ιστορία.

Συζητήσαμε, παίξαμε και ταξιδέψαμε μέσα από τις όμορφες δημιουργίες των παιδιών.

Σας ευχαριστώ παιδιά για αυτή την όμορφη συνάντηση

η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης

Σοφία Σιμιτζόγλου

 

 

 

 

 

Οι μαθητές και μαθήτριες της δευτέρας τάξης γνωρίσανε τον κ. Μόρρις Λέσμορ μέσα από το βιβλίο "Τα Ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρρις Λέσμορ" του συγγραφέα Γ.Τζόυς

   Ο κ. Λέσμορ αγαπούσε τις λέξεις, τις ιστορίες, τα βιβλία. Μετά από μια αναπάντεχη περιπέτεια, βρέθηκε σε ένα μεγάλο κτίριο, με χιλιάδες βιβλία. Αυτός ήταν ο παράδεισός του και τα βιβλία ένιωσαν τη φροντίδα του ξεκινώντας ένα μαγευτικό ταξίδι....!

 

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ

Οι μαθητές της έκτης τάξης ήρθαν σε επαφή με ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, τον Ερωτόκριτο, που ανήκει στην κατηγορία των επικών ποιημάτων και γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο.

Συζητήσαμε για την εποχή που γράφτηκε και την πλοκή του έργου.

Μελετήσαμε το ύφος του Βιτσέντζου Κορνάρου, παίξαμε παιχνίδι γνώσεων και μνήμης και απολαύσαμε τη μελωδία του Ερωτόκριτου.

 

 

 

 

 

Οι μαθητές και μαθήτριες της τρίτης και τετάρτης τάξης ανέβηκαν στην καμπούρα μιας όμορφης και ξεχωριστής καμήλας της Χρυσούλας.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη καμήλα. Η συγγραφέας κ. Λ. Πατρόκλου με τον όμορφο λόγο της μας δείχνει την ομορφιά να ονειρευόμαστε. Η Χρυσούλα μας βοηθάει να καταλάβουμε τη σημασία των ονείρων και επιθυμιών μας.

Τα παιδιά μέσα από αυτή την ιστορία συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε, να επιμένουμε και να υπομένουμε τις όποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε μέχρι τα όνειρά μας να πραγματοποιηθούν!!!

 

 

Γίνε πράκτορας του πλανήτη, της Ε.Ανδρεάδη

Τα παιδιά της Ε1 τάξης τόλμησαν να αναλάβουν μια άκρως απόρρητη αποστολή, γεμάτη εκπλήξεις.

Ένα βιβλίο με οικολογικό μήνυμα. Μέσα από παιχνίδια γνώσεων και τραγούδια γνωρίσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και σχεδιάσαμε τις δράσεις μας για να το σώσουμε. Όλα τα παιδιά έγιναν μυστικοί πράκτορες με τους δικούς τους κωδικούς και ξεκίνησαν την προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη.

Καλή επιτυχία παιδιά!

Η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης

Σοφία Σιμιτζόγλου

 

 

 

 

 

 

 

Εκδηλώσεις 2018-2019


 

Ο συγγραφέας Αριστείδης Δάγλας στο Σχολείο μας

"Η ελπίδα δε πεθαίνει τελευταία. Η ελπίδα πάντα θα υπάρχει» 

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 είχαμε τη χαρά και την τιμή στα πλαίσια των Δράσεων της Σχολικής Βιβλιοθήκης να φιλοξενήσουμε το συγγραφέα κ. Αριστείδη Δαγλα στην τάξη μας Στ1 και να μας ταξιδέψει μέσα από το όμορφο βιβλίο του στη μαγεία των Χριστουγέννων, στη δύναμη της πίστης και της ελπίδας.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «η ελπίδα δε πεθαίνει τελευταία. Η ελπίδα πάντα θα υπάρχει» .

Με μεγάλη χαρά φιλοξενήσαμε και την Τρίτη τάξη με τη δασκάλα τους κ. Νικολέτα Χαραλαμποπούλου, όπου οι μικροί μας φίλοι, μας εξέπληξαν με τις όμορφες ιδέες τους,τις καλές παρατηρήσεις τους  αλλά και τα πολλά τους ταλέντα!

 

 

 

Εκδηλώσεις 2017-2018


Η βιβλιοθήκη του Σχολείου μας, καλωσορίζει και φέτος  τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες της με πολλά βιβλία και διαγωνισμούς και μαραθωνίους και άλλες δράσεις.  Μια συνοπτική παρουσίαση της λειτουργίας μας μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Στο Χριστό στο κάστρο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Εργαστήριο Φιλαναγνωσίας

Πώς ο θαρραλέος παπα-Φραγκούλης ξεκίνησε να λειτουργήσει τον Χριστό, ανήμερα των Χριστουγέννων, στην εκκλησία του Κάστρου αψηφώντας τον αγριεμένο καιρό; Το κλασικό χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντάνεψε στο ολοήμερο πρόγραμμα μέσα από ανάγνωση και προβολή των εικόνων του παραμυθιού. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν απο τις εικόνες που τόσο γλαφυρά περιγράφει ο συγγραφέας και δημιούργησαν τις δικές τους.

    

   

   

   

    

   

 

Εκδηλώσεις 2016-2017


Ξεκίνησε και φέτος η λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης και είστε όλοι προσκεκλημένοι στο ταξίδι της γνώσης και της χαράς μέσα από τα βιβλία μας!

Στο χώρο θα υπάρχουν από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου θεματικές γωνιές που δημιουργούνται ύστερα από προτάσεις των μαθητών στα βιωματικά εργαστήρια (Θάλασσα, Διάστημα, Επιστήμες, Μυθολογία, Μουσική κτλ.).

Ο δανεισμός θα γίνεται κάθε Τρίτη στο 1ο και 2ο διάλειμμα. 

Από το 2017 θα ανακοινωθεί Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας με θέμα: Φυσικές Επιστήμες-Ευρωπαίοι Εφευρέτες.

Οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού, προϋποθέσεις, δικαίωμα συμμετοχής κτλ. θα ανακοινωθούν.

Κάθε τάξη θα μπορεί να συμμετέχει στο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΠΑΤΟΥΣΑΣ. Ανάλογα με τον αριθμό των βιβλίων που θα δανείζονται οι μαθητές κάθε τάξης θα ακολουθούν τη δική τους διαδρομή. Η πρώτη πατούσα που θα φτάσει στη βιβλιοθήκη θα αποτελέσει και την αφορμή να είναι η νικήτρια και να εκπροσωπήσει την τάξη της άξια σε αυτόν το μαραθώνιο παίρνοντας ένα αναμνηστικό βραβείο(λεπτομέρειες θα μοιραστούν στις τάξεις αναλυτικά).

Για τις υπόλοιπες δράσεις όπως επισκέψεις συγγραφέων και βιωματικά εργαστήρια θα πάρετε αναλυτικό κατάλογο με ημερομηνίες και θεματικές.

Δείτε και το ενημερωτικό φυλλάδιο.

Κατεβάστε την αφίσα μας για την τάξη σας εδώ.

 


 

Βιωματικά εργαστήρια με την κ. Άννα Ιακώβου

 

Έκλεισε η φόρμα υποβολής αιτήσεων λόγω συμπληρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον όλων!

8 Μαρτίου 2017

Ποια ήταν η κυρά που κάθε μέρα ύψωνε την ελληνική σημαία στην έρημη βραχονησίδα της Ρω; Πώς βρέθηκε εκεί; Στην κορυφή ενός μικρού νησιού στη μέση του πελάγους;

Άραγε τι ήχο κάνει η βροχή σε μια στέγη από τενεκέδες; Ποια παιδιά μάθαιναν γράμματα και πώς έφτασαν εκεί;

Ελάτε στα Βιωματικά Εργαστήρια της Βιβλιοθήκης μας με την βραβευμένη συγγραφέα κ. Άννα Ιακώβου για να το μάθετε!!!

 

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Στο 1ο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με το βιβλίο «Η κυρά της Ρω».

Απευθύνεται σε παιδιά Δ?, Ε? και ΣΤ? Δημοτικού και θα πραγματοποιηθεί από 8.20 έως 9.40, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Στο 2ο εργαστήριο θα ασχοληθούμε με το βιβλίο «Το Τενεκεδένιο Σχολείο».

Απευθύνεται σε παιδιά Α?, Β? και Γ? Δημοτικού και θα πραγματοποιηθεί από 10.00 έως 11.30 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Κατεβάστε την αφίσα για την τάξη σας εδώ!


 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΑΤΟΥΣΑΣ

1 Φεβρουαρίου 2017 

Άραγε, ποια τάξη θα προλάβει να φτάσει πρώτη στο κέντρο του λαβυρίνθου;

 Την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου ξεκινάει ο  Διαγωνισμός Πατούσας!

 Στόχος του Διαγωνισμού είναι να μας παρακινήσει να ταξιδέψουμε στον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων μέσα από την ανάγνωσή τους! 

Έξω από την πόρτα της Αίθουσας  Πολλαπλών Χρήσεων θα υπάρχει ένας λαβύρινθος, όπου θα τοποθετηθούν οι πατούσες των τάξεων του Σχολείου. Για κάθε πέντε βιβλία που θα διαβάζουν τα μέλη της βιβλιοθήκης, η πατούσα της τάξης τους θα προχωρά ένα βήμα!

Εμπρός λοιπόν, μικροί και μεγάλοι αναγνώστες! Βγάλτε κάρτες μέλους στη Βιβλιοθήκη μας και αρχίστε την ανάγνωση!

Το ταξίδι -  σας το λέμε με βεβαιότητα ? θα είναι συναρπαστικό!!!

Κατεβάστε εδώ την αφίσα για την τάξη σας!

 


 

Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας με θέμα:

«Φυσικές επιστήμες-Ευρωπαίοι Εφευρέτες»

13 Φεβρουαρίου 2017

 

Στόχοι:

 • Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών.
 • Γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων.
 • Γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της επιστήμης.
 • Ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών.

Ποιοι παίρνουν μέρος:

 • Οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ των 1ου 12/Θ, 3/Θ και 1/Θ Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)
 • Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί διαθεματικά με το τμήμα του, να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς, ώστε οι μαθητές να γίνουν ενεργοί αναγνώστες.
 • Κάθε παιδί που θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμόθα πρέπει να διαβάσει 2 βιβλία από αυτά που έχουν οριστεί για την τάξη που φοιτά (Δείτε εδώ τα προτεινόμενα βιβλία).
 • Αργότερα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο ανάλογα με τα βιβλία που θα επιλέξουν να διαβάσουν.
 • Κάθε παιδί θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασε.
 • Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι μία ώρα.
 • Τα παιδιά που θα απαντήσουν σωστά, θα μπουν σε κλήρωση και οι νικητές θα πάρουν έπαινο που θα τον συνοδεύει και μια μικρή έκπληξη!! Όλα τα παιδιά θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και θα συμμετέχουν στο Δημιουργικό Εργαστήριο "Σημεία Ανάγνωσης" που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Τρόπος διεξαγωγής του Διαγωνισμού

~Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι 1 ώρα

~Οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

~Οι μαθητές/τριες θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασαν. Οι ερωτήσεις αποβλέπουν στην κατανόηση του περιεχομένου των βιβλίων, αλλά και στη δυνατότητα της δημιουργικής έκφρασης μέσα από ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.

~O διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 1.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 2.30 μ.μ..

~Μετά τον διαγωνισμό θα ακολουθήσει το δημιουργικό εργαστήριο "Σημεία Ανάγνωσης" που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2017 από την Εθνική Βιλβιοθήκη της Ελλάδος. Το υλικό των εργαστηρίων θα αποσταλεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη προκειμένου να γίνει η επιλογή και η επιμέλεια του περιεχομένου της έκθεσης "Σημεία Ανάγνωσης" που θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 15 Ιουνίου.  

~Το Εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 3.30 μ.μ..

 

Εκδηλώσεις 2015-2016

 


 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

2 Απριλίου 2016

Η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με δύο εκδηλώσεις.

Στην πρώτη, την Τρίτη 5 Απριλίου, θα έρθει στη βιβλιοθήκη η Β' Δημοτικού, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος, θα μιλήσουμε για τη γοητεία των βιβλίων, θα διαβάσουμε, θα διασκεδάσουμε και θα δημιουργήσουμε!

Παρακολουθείτε τις Εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης για να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας!!!


 14 Απριλίου 2016

 

" Η λογοτεχνία είναι μεγάλο καταφύγιο στη ζωή του ανθρώπου όπως όλες οι μορφές τέχνης." 

Λίλα Πατρόκλου

 

Αυτά τα λόγια αφιέρωσε στα παιδιά του Σχολείου μας η συγγραφέας παδικών βιβλίων κ. Λίλα Πατρόκλου, την οποία είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο πλαίσιο δράσης της Σχολικής Βιβλιοθήκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. 

Είχαμε την χαρά να ακούσουμε την κ. Λίλα να διαβάζει το βιβλίο της με τίτλο "Χρυσούλα" στο οποίο θαυμάσαμε τη δυνάμη της πρωταγωνίστριας και το θάρρος της να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. 

Έπειτα συζητήσαμε σχετικά με το βιβλίο, το περιεχόμενο, την εικονογράφηση του κ. Βασίλη Παπατσαρούχα που απέσπασε το 1ο Βραβείο Εικονογράφησης 2004 από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ, ζωγραφίσαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι γνώσεων με τις χώρες που επισκέφθηκε η Χρυσούλα. 

Ευχαριστούμε πολύ κ. Λίλα!!!

      


Θάλασσα και Παπαδιαμάντης 

 "Αν πεζογραφία είναι  η γλώσσα της διάνοιας,

   η ποίηση είναι η  γλώσσα της καρδιάς"

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης άρχισε και έκλεισε το έργο του με στίχους. 

H ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ έχουν κυρίαρχη θέση στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μεγάλη, ανεξερεύνητη, παντοδύναμη, απρόβλεπτη κι ανυπόταχτη, μαγευτική, πηγή ζωής, μα και καταστροφική και ξελογιάστρα, η θάλασσα κρύβει μέσα της μυστικά και καλεί με το τραγούδι ή με τον πάταγο των κυμάτων της, σαν σειρήνα, τον άνθρωπο να την εξερευνήσει, να την δαμάσει, να αναμετρηθεί μαζί της. Το ταξίδι της ?ίδιο με το ταξίδι της ζωής? συναρπάζει, γεμάτο περιπέτειες, πειρασμούς και ακατανόμαστους κινδύνους.
 
Τα παιδιά του Ε2 μας ταξιδεύουν στη μαγευτική γλώσσα του Παπαδιαμάντη μέσα από κείμενα που έχουν σχέση με τη θάλασσα και τα μυστήρια της.
 

 

"Φορέστε ρούχα για παραλία και ελάτε να διαβάσουμε    θαλασσινά βιβλία"

Η Βιβλιοθήκη του Μαρασλείου υλοποιεί το τελευταίο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την φετινή σχολική  χρονιά με θέμα τη θάλασσα και θα πραγματοποιήσει δύο εργαστήρια.

Με πολλή φανατασία, καλή διάθεση και μαργαριταρένια χαμόγελα μετατρέψαμε την Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας σε μια ονειρεμένη παραλία όπου η άμμος ζωντανεύει και διηγείται θαλασσινές ιστορίες, όπου μια απάντηση προσκαλεί έναν λουκουμά, όπου γράφουμε μηνύματα σε μπουκάλια για τους δικούς μας αγαπημένους προορισμούς και όπου, όταν πέφτει το φως, ακούγονται τραγούδια της θάλασσας και της νοσταλγίας...

     

Πριν την είσοδο στην Αίθουσα αφήσαμε τα βιβλία που θέλαμε να δανείσουμε στα άλλα παιδιά για το καλοκαίρι και πήραμε τα δικά τους σε μια προσπάθεια να ταξιδέψουμε τα βιβλία μας, αφού τόσο όμορφα μας ταξιδεύουν και αυτά! Θυμηθήκαμε θαλασσινά διηγήματα που μας ενέπνευσαν και ζωγραφίσαμε την βιβλιοθήκη των ονείρων μας (Δείτε τα έργα).

    

 Αφήσαμε την ονειρεμένη παραλία μας με πολλή χαρά και πήραμε μαζί μας το καλοκαιρινό δρομολόγιο των δικών μας χάρτινων καραβιών - των βιβλίων - για να μας συνοδεύει στις διακοπές μας (προβολή σε pdf).


 

 

 

Εκδηλώσεις 2018-2019