Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας με θέμα:

 

«Φυσικές επιστήμες-Ευρωπαίοι Εφευρέτες»

 

Στόχοι:

 • Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών.
 • Γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων.
 • Γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της επιστήμης.
 • Ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών.

Ποιοι παίρνουν μέρος:

 • Οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ των 1ου 12/Θ, 3/Θ και 1/Θ Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)
 • Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή στον εκπαιδευτικό να εργαστεί διαθεματικά με το τμήμα του, να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς, ώστε οι μαθητές να γίνουν ενεργοί αναγνώστες.
 • Κάθε παιδί που θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμόθα πρέπει να διαβάσει 2 βιβλία από αυτά που έχουν οριστεί για την τάξη που φοιτά (Δείτε εδώ τα προτεινόμενα βιβλία).
 • Αργότερα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα, οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο ανάλογα με τα βιβλία που θα επιλέξουν να διαβάσουν.
 • Κάθε παιδί θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασε.
 • Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι μία ώρα.
 • Τα παιδιά που θα απαντήσουν σωστά, θα μπουν σε κλήρωση και οι νικητές θα πάρουν έπαινο που θα τον συνοδεύει και μια μικρή έκπληξη!! Όλα τα παιδιά θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και θα συμμετέχουν στο Δημιουργικό Εργαστήριο "Σημεία Ανάγνωσης" που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

 

Τρόπος διεξαγωγής του Διαγωνισμού

 

~Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι 1 ώρα

~Οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

~Οι μαθητές/τριες θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασαν. Οι ερωτήσεις αποβλέπουν στην κατανόηση του περιεχομένου των βιβλίων, αλλά και στη δυνατότητα της δημιουργικής έκφρασης μέσα από ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.

~O διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 1.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 2.30 μ.μ..

~Μετά τον διαγωνισμό θα ακολουθήσει το δημιουργικό εργαστήριο "Σημεία Ανάγνωσης" που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2017 από την Εθνική Βιλβιοθήκη της Ελλάδος. Το υλικό των εργαστηρίων θα αποσταλεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη προκειμένου να γίνει η επιλογή και η επιμέλεια του περιεχομένου της έκθεσης "Σημεία Ανάγνωσης" που θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 15 Ιουνίου.  

~Το Εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 3.30 μ.μ..

Αποτελεσμάτα του Διαγωνισμού

Κωδικός μαθητή

Τάξη

Τελική βαθμολογία

10

ΣΤ

91,25%

09

ΣΤ

88%

18

ΣΤ

85,62%

17

ΣΤ

85%

14

ΣΤ

84,25%

19

ΣΤ

83,12%

24

ΣΤ

82,5%

20

ΣΤ

77%

11

ΣΤ

69,37%

23

ΣΤ

58,75%

12

ΣΤ

55%

26

ΣΤ

46,87%

22

ΣΤ

36%

32

Ε

91,25%

05

Ε

63,12%

01

Δ

74%

02

Δ

72,8%

30

Δ

51%

31

Δ

41%

 

Ευχαριστούμε την Επιτροπή Βαθμολόγησης των γραπτών του Διαγωνισμού Φιλαναγνωσίας, στην οποία συμμετείχαν η κ. Γεωργία Πολυζώη, η κ. Σοφία Σιμιτζόγλου, η κ. Μαρία Μπιμπούδη, η κ. Ελευθερία Μακρυγιάννη και η κ.  Κωνσταντίνα Ζηκούλη. 

 

Μπράβο παιδιά!

Ο χρόνος και ο τόπος της Βράβευσης των νικητών θα ανακοινωθούν σύντομα...

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Δ' ΤΑΞΗ

«Το Αστροπελέκι με την περιέργεια, βρίσκει λύση για την ενέργεια», εκδ. Πατάκη, Β. Ηλιόπουλος

Υπάρχει λύση για την ενέργεια που λιγοστεύει; Οι άνθρωποι τη σπαταλούν κι ύστερα πολεμούν για αυτήν. Το Αστροπελέκι, το παράξενο πράσινο πουλί που κάνει παρέα με τον Κότσυφα, ξέρει πού θα βρει τη λύση. Στο μακρινό εξωτικό νησί του, όπου την ενέργεια την προσφέρουν απλόχερα η Γη, ο Αέρας κι ο Ήλιος. Εκεί πηγαίνει, παρέα με τον Κότσυφα και τα τρία κορίτσια που το βοήθησαν, για να μάθει από τη γιγάντια πυγολαμπίδα πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βρεθεί ενέργεια: Τρόποι εναλλακτικοί, ήπιες μορφές χρησιμοποίησε κι εσύ ανανεώσιμες πηγές!

 

«Ρωτώ και μαθαίνω για επιστήμη και τεχνολογία», εκδ. Μεταίχμιο,Ian Graham, Andrew Langley 

- Τι είναι η βαρύτητα;
- Πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως;
- Τι είναι το υπεραυτοκίνητο;
- Γιατί τα ποδήλατα έχουν ταχύτητες;
- Τι είναι η εικονική πραγματικότητα;
- Πώς αναπνέουμε;
Να μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες θα βρεις απάντηση στο βιβλίο αυτό. Με περισσότερες από 101 προσεκτικά επιλεγμένες ερωτήσεις και απαντήσεις, το βιβλίο αυτό θα σου προσφέρει πολλές ώρες ευχάριστης γνώσης. Η ποικιλία θεμάτων περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν από τη χημική ανάλυση και τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο ήχος μέχρι την ανατομία του σώματος και την πληροφορική

«Μήλα, φτερά και τηλεσκόπια», Α. Παρίζι,  εκδ. Καστανιώτη 

Ξετυλίγοντας το νήμα της Iστορίας, το βιβλίο αυτό διηγείται τις εξελίξεις της μεγαλύτερης κατά πολλούς επιστημονικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διαβάζοντάς το μπορείς να συνομιλήσεις με μερικούς από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών. Θα ανακαλύψεις τα προβλήματα που συνάντησε ο Κοπέρνικος, τις περίεργες ιδέες του Κέπλερ, τις δυσκολίες του Γαλιλαίου, τον απαίσιο χαρακτήρα του Νεύτωνα. Αν είσαι διατεθειμένος να γνωρίσεις τους συλλογισμούς, τις παρατηρήσεις, τα πειράματα και τις αποδείξεις αυτών των επιστημόνων, τότε θα καταλάβεις τις ιδέες τους.

Μαζί με τον Γαλιλαίο θα μπορέσεις να κοιτάξεις τον ουρανό με το τηλεσκόπιο, θα γνωρίσεις τα νέα ισχυρά μέσα που «κατασκεύασαν» ο Καρτέσιος, ο Λάιμπνιτς και ο Νεύτωνας και τέλος θα ανακαλύψεις αυτό το πλήρες αλλά και συνάμα περιεκτικό μοντέλο της φύσης που θα μείνει στην Ιστορία με το όνομα «κλασική φυσική».

 

 Ε' ΤΑΞΗ

«Το πρώτο βιβλίο των πειραμάτων», Λεονάρ ντε Βρις, εκδ. Καστανιώτη

Η ζωή είναι εξερευνητικό ταξίδι γεμάτο από τη χαρά των ανακαλύψεων. Πολλοί μεγάλοι επιστήμονες άρχισαν με ένα παιδικό χόμπι, ένα πείραμα, για να τους κερδίσει τελικά το πάθος της γνώσης. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη και η ανθρωπότητα ωφελήθηκε.
Αλλά ακόμα και όσοι δε διαλέγουν την επιστήμη για σταδιοδρομία, τα βιβλία των πειραμάτων προσφέρουν επιστημονικά εφόδια, αφού η καθημερινή ζωή και η εξέλιξη της τεχνολογίας τα κάνουν απαραίτητα. Όλα τα μηχανήματα που έχουν μπει στη ζωή μας, από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς εργάζονται, κι ακόμα λιγότερο να τα διορθώσουμε, αν δεν έχουμε στοιχειώδεις επιστημονικές γνώσεις

 

« Ο χρόνος και ο χώρος του θείου Αλβέρτου», εκδ. Κάτοπτρο, Stannard Russell

Ο Θείος Αλβέρτος, ο διάσημος επιστήμονας, «τά ?χει βρει σκούρα». Για να λύσει το μυστήριο του χώρου και του χρόνου, χρειάζεται τη βοήθεια της τολμηρής ανιψιάς του, της Αλίκης Νοητού. Ελάτε κι εσείς, παρέα με την Αλίκη και τον Κόμπι, τον φιλικό υπολογιστή που μιλά, στην επικίνδυνη αποστολή τους. Θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν το ανώτερο όριο ταχύτητας με το ισχυρότερο διαστημόπλοιο που ούτε έχει φτιαχτεί ούτε πρόκειται να φτιαχτεί ποτέ. Ανακαλύψτε μαζί τους το αργό κύλημα του χρόνου, τον συμπιεσμένο χώρο, το βάρος της ενέργειας· πώς μπορεί να αποκτήσετε μεγαλύτερη ηλικία από τη μητέρα σας, να αυξήσετε το βάρος σας χωρίς να παχύνετε, να συμπιεστείτε και να γίνετε πλάκα χωρίς να πονέσετε, να ζήσετε για πάντα χωρίς να το ξέρετε.

 

«Μεγάλοι Επιστήμονες, συλλογικό έργο», Εκδ. Ερευνητές

Ανακαλύψτε τα επιτεύγματα των μεγαλύτερων επιστημόνων της ιστορίας: ποιοι ήταν, ποιες ήταν οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις τους και πώς επέδρασαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. 

Μάθετε πως ξετυλίχθηκε η μυστική αλυσίδα της ζωής. Δείτε το επαναστατικό ανακλαστικό τηλεσκόπιο του Νεύτωνα. Ανακαλύψτε τα μυστικά του σύμπαντος.

 

 

 

 

 ΣΤ' ΤΑΞΗ

«Μαγικοί αριθμοί και ταξιδιάρικα αστέρια», Α. Παρίζι, εκδ. Καστανιώτη

Από τι είναι φτιαγμένα τα άστρα; Γιατί λάμπουν; Γιατί μια πέτρα πέφτει, ενώ τα μπαλόνια αιωρούνται στον ουρανό; Πόσες φορές η απάντηση  σε ερωτήσεις σαν κι αυτές ήταν «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα;» Ή πάλι οι εξηγήσεις που σου δόθηκαν ήταν τόσο πολύπλοκες, που και να μην σου τις έδιναν το ίδιο θα έκανε;

Ακολουθώντας τους συλλογισμούς των πρώτων ανθρώπων που προσπάθησαν να καταλάβουν πώς λειτουργεί η φύση, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις πώς προχώρησε η επιστημονική έρευνα.

Μέσα από φανταστικές συνεντεύξεις με Αιγυπτίους και Βαβυλώνιους ιερείς, τον Θαλή, τον Πυθαγόρα, τον Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη και άλλους μεγάλους φιλοσόφους, μέσα από μικρά πειράματα, ανέκδοτες ιστορίες και χιουμοριστικά σχέδια, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, θα ανακαλύψεις και θα γνωρίσεις τα πρώτα βήματα στο μακρύ και δύσβατο μονοπάτι της επιστήμης. 

«Η Πόρτα με τις τρεις κλειδαριές»,Φερνάντεθ - Βιδάλ Σόνια, εκδ. Πατάκη

Ένα πρωί ο δεκατετράχρονος Νίκο Μιρ βρίσκει να αντικατοπτρίζεται στο ταβάνι του δωματίου του η παρακάτω φράση: 

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΝ
ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ,
ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΑ.
Έτσι αποφασίζει να μην πάρει το συνηθισμένο δρόμο για το σχολείο, αλλά ν? αλλάξει δρομολόγιο? 

Πού να φανταζόταν ότι, ανοίγοντας τις τρεις κλειδαριές του παλιού σπιτιού που βρήκε στο δρόμο του, θα μεταφερόταν στο κβαντικό σύμπαν όπου, παρέα με ένα ανήσυχο ξωτικό με χαλκόχρωμα μαλλιά και μια πανέμορφη κβαντική νεράιδα, θα ζήσει την περιπέτεια της ζωής του? 


Μια μαγική περιπέτεια για την κατανόηση της επιστήμης του 21ου αιώνα

 

«Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το Σύμπαν», ΧΟΚΙΝΓΚ ΛΟΥΣΙ - ΧΟΚΙΝΓΚ ΣΤΙΒΕΝ , εκδ. Λιβάνη

Όταν το γουρουνάκι του Τζορτζ το σκάει από το σπίτι και μέσα από μια τρύπα στο φράχτη περνάει στο διπλανό κήπο, ο Τζορτζ θα γνωρίσει τους καινούργιους του γείτονες, την Άννα και τον πατέρα της, τον Έρικ, που είναι φυσικός. Θα ανακαλύψει έτσι ένα μυστικό κλειδί που θα του ανοίξει νέους δρόμους για να γνωρίσει και να καταλάβει τον κόσμο από το διάστημα! Ο Έρικ έχει το πιο εξελιγμένο και έξυπνο κομπιούτερ του κόσμου, τον Κόσμο, που μπορεί να μεταφέρει τον Τζορτζ και τους φίλους του σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος