ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

τάξη Ε2

 

 Στην τάξη με αφορμή το μάθημα της Γεωγραφίας μιλήσαμε για τους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και γνωρίσαμε πιο αναλυτικά τους δύο Εθνικούς δρυμούς της Αττικής τον Εθνικό δρυμό Σουνίου και τον Εθνικό δρυμό Πάρνηθας.

  Στις 28 Μαϊου μαζί με τους υπέυθυνους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού ανεβήκαμε στην Πάρνηθα για να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές της.

«Το Πάρκο των Ψυχών» του καλλιτέχνη-γλύπτη και δασικού υπαλλήλου Σπύρου Ντασιώτη.

 Τα γλυπτά είναι από σμιλεμένους καμένους κορμούς, από την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007, δίνοντας ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό.Βρίσκεται ?και όχι τυχαία- ακριβώς απέναντι από το παλιό Σανατόριο της Πάρνηθας (πρώην Ξενία).

 Το Σανατόριο λειτούργησε το 1912 και για τα 30 περίπου επόμενα  χρόνια νοσηλεύονταν ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση μακριά από τους αγαπημένους τους και τις οικογένειές τους.  Στο χώρο αυτό νοσηλεύτηκε στα τέλη του 1937 και για 6 μήνες περίπου ο Γιάννης Ρίτσος, όπου εκεί έγραψε και την «Εαρινή Συμφωνία». Ο κος Σπύρος Ντασιώτης αφιλοκερδώς και με τη μέγιστη ευαισθησία που μπορεί να διακρίνει έναν άνθρωπο, δημιούργησε το «Πάρκο των Ψυχών» στη μνήμη όσων υπέφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Σανατόριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 το όμορφο φυτώριο των μικρών ελάτων

 

Ξεκινώντας για το μονοπάτι μας στην περιοχή Μόλα


Μελετώντας τη χλωρίδα της περιοχής

Φτιάχνοντας τις δικές μας δημιουργίες με τις ομορφιές της φύσης


Η Πάρνηθα είναι το υψηλότερο από τα βουνά που περικλείουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση, στην οποία περιλαμβάνονται δεκάδες κορυφές, χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια.

Το 1961 ο μεγαλύτερος όγκος του βουνού ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός  . Ο Δρυμός αποτελείται από τον πυρήνα, που καταλαμβάνει τον κεντρικό όγκο του βουνού (έκταση 38.000 στρ. περίπου) και την περιφερειακή ζώνη (έκταση 220.000 στρ. περίπου). Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα (90%) καλύπτεται από Kεφαλληνιακή Eλάτη (Abies cephalonica), ενώ η περιφερειακή ζώνη καλύπτεται ως επί το πλείστον από υψηλά δάση Χαλεπίου Πεύκης (Pinus halepensis).