Ηλιακό Σύστημα-Διαστημικά Ταξίδια-Ουράνια Φαινόμενα

                           Σοφία Σιμιτζόγλου

 

Στο Μαθητικό Όμιλο Αστρονομίας οι μαθητές θα ασχοληθούν με τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του ήλιου στο κλίμα της Γης, θα γνωρίσουν τις ιδιότητες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, θα μελετήσουν τις αποστάσεις τους και πώς εξηγείται η περιφορά των πλανητών γύρω από τον ήλιο, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημόνων για τα διαστημικά ταξίδια.

Η διαθεματική/διεπιστημονική προσέγγιση εφαρμόζεται σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα, όπως:

- Γλώσσα: παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, ανάλυση εννοιών.

-  Ιστορία: μελέτη της πορείας της επιστήμης της Αστρονομίας, γνωριμία με τα επιτεύγματα σπουδαίων επιστημόνων.

-  Εικαστικά: σύνδεση των κειμένων με τη ζωγραφική, αναπαραστάσεις.

-  Μαθηματικά: μετρήσεις, καταγραφή, κατανόηση κλίμακας, κατασκευή υπό κλίμακα του ηλιακού συστήματος.

-   ΤΠΕ: χρήση Η/Υ για έρευνα και παρουσίαση, χρήση διαδικτύου και Web 2.0.

Στις δράσεις μας θα ενταχθούν παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, συζητήσεις με επιστήμονες, επίσκεψη σε αστεροσκοπείο κτλ.

 

Μικρέ αστρονόμε  ας ξεκινήσουμε μαζί ένα όμορφο ταξίδι στο σύμπαν!

 

 



Συνάντηση με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Γραμματικάκη

«Περί αστέρων και συμπάντων»

Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τον καθηγητή Φυσικής κ. Ιωάννη Γραμματικάκη στον όμιλό μας. Μέσα από τα λόγια του μπορέσαμε να ταξιδέψουμε στα «μυστικά» της επιστήμης της Αστρονομίας και να μας οδηγήσει σε όμορφα μονοπάτια της σκέψης.

Τον ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε.

  

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τρίτη 12/2/2019

1.30μ.μ-3.00μ.μ

Θέμα συζήτησης: "Η αποστολή Cassini στον πλανήτη Κρόνο και άλλες ιστορίες από το ηλιακό μας σύστημα".   

      Θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε στον Όμιλό μας τον κ. Κώστα Διαλυνά ,  μέλος της ομάδας Cassini/MIMI από το 2007 έως και σήμερα (Research Associate),  εξωτερικό συνεργάτη των ομάδων Voyager1, 2 /LECP,συν-ερευνητής(Co-Investigator) στο σχεδιασμό της προτεινόμενης διαστημικής αποστολής Heliospheric and Interstellar Explorer-HELIX, που ανταποκρίθηκε στο NASA Solar Terrestrial Probes (STP) Interstellar Mapping and Acceleration Probe (IMAP) Opportunity, επιστημονικό συνεργάτη στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε μαζί σε όμορφα μονοπάτια της γνώσης.

 


  

Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης

 

Το Αστεροσκοπείο στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στο λόφο "Κουφός" στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1958 εξ' ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.

 

Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall.

Η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πριν τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη Gateshead της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο ΕΑΑ το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης, ο οποίος έχει διάμετρο 14 μ., το 1959. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Έκτοτε έχει ρόλο αμιγώς εκλαϊκευτικό.

Εργασίες μαθητών για την επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο


Ανοιχτή εκδήλωση του Μαθητικού Ομίλου Αστρονομίας

  Στο Μαθητικό Όμιλο Αστρονομίας είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την ομιλία του κ. Κώστα Διαλυνά, για την πιο σημαντική αποστολή στον πλανήτη Κρόνο στην οποία έλαβε μέρος .

  Η αποστολή ξεκίνησε το 1997, που είχε ως σκοπό να εξερευνήσει το γίγαντα αερίων Κρόνο και τους δορυφόρους του Τιτάνα, Εγκέλαδο και Ευρώπη.

  Μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Η αποστολή ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

  Την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συλλογή στοιχείων αποτελούσαν 16 ευρωπαϊκές χώρες και οι Η.Π.Α.

  Στην ομάδα του κ. Κριμιζή συμμετέχουν εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες, όπως ο ερευνητικός συνεργάτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κ. Διαλυνάς.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Κ.Διαλυνά


Φτιάχνοντας υπό κλίμακα το Ηλιακό μας Σύστημα στην αυλή του σχολείου

 

     


Μελετώντας το ταξίδι της Ρosetta και η κατασκευή της