"Ευρώπη, εύρηκα!" - "Europe, eureka!"

Καλώς ήρθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο των εφευερετών της!

 

Αλήθεια, τι είναι ένας εφευρέτης; Πώς οι εφευρέτες έλυσαν προβλήματα της εποχής τους οδηγώντας σε ανάπτυξη και πρόοδο ολόκληρο τον κόσμο;Πως θα ταξιδεύαμε σήμερα αν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είχε σχεδιάσει τις ιπτάμενες μηχανές του; Ξέρουμε πόσοι από αυτούς έζησαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τι θα μας βοηθήσει να μάθουμε όλα αυτά;

Φυσικά η αναζήτηση! Ανασκουμπωθήκαμε, διαλέξαμε από έναν εφευρέτη και εργαστήκαμε ομαδικά ψάχνοντας σε ηλεκτρονιές εγκυκλοπαίδειες και άλλες πηγές. Με το αποτέλεσμα της αναζήτησης φτιάξαμε μια μικρή παρουσίαση την οποία θέλουμε  να μοιραστούμε μαζί σας:

 

 

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την έννοια της εφευρετικότητας και προσπαθήσαμε με τη βοήθεια του καταιγισμού ιδεών να την περιγράψουμε. Καταλήξαμε σε έναν χάρτη εννοιών όπου η "εφευρετικότητα" είχε την κεντρική θέση και γύρω της οι έννοιες που την προσδιορίζουν. Δεν αρκεί να έχει κανείς μια έξυπνη ιδέα. Πρέπει να την καταγράψει, να προσπαθήσει να την υλοποιήσει με εργαλεία σε ειδικά εργαστήρια και πάνω απ' όλα να εργαστεί με κόπο και επιμονή μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. 

Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δομές της προστατεύουν και ενισχύουν την εφευρετικότητα;Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό ενημερωθήκαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά παρακολουθήσαμε δύο βίντεο που δημιουργήθηκαν: α) από μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ? του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και β)από το  Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χώρας και Νήσου. Με αφορμή το οπτικοακουστικό αυτό υλικό συζητήσαμε την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λειτουργία της.

Από το europarl.tv είδαμε τον Blink να μας εξηγεί σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλύτερου Εφευρέτη και καταλάβαμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της ΕΕ στους σύγχρονους εφευρέτες. Μας εντυπωσίασε το ότι δεν υπάρχει χρηματικό βραβείο για τους εφευρέτες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό και το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων για κάθε εφεύρεση! 

Αφού συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας διαδικτυακές υπηρεσίες μετάφρασης συμπληρώσαμε τον χάρτη της ΕΕ με τη λέξη «εφευρετικότητα» στη γλώσσα κάθε κράτους-μέλους.

 

 

Μας ενέπνευσαν πολύ αυτοί οι χαρισματικοί άνθρωποι με τις ιδέες και τις εφευρέσεις τους!

Αποφασίσαμε να τους μοιάσουμε και να εφεύρουμε... τι άλλο;...παιχνίδια!!!

 

Δείτε το βιβλίο με τα παιχνίδια μας εδώ και... καλή διασκέδαση με τους Ευρωπαίους εφευρέτες!!!

Ευρώπη! Εύρηκα!