Επιταχύνοντας την Επιστήμη

Η έκθεση του CERN στην Αθήνα

η επίσκεψή μας

τάξη Ε2

CERN

   Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας, CERN, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στον κόσμο για την βασική επιστημονική έρευνα στην φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων και των υψηλών ενεργειών.   Χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και ανιχνευτές προηγμένης τεχνολογίας, οι ερευνητές του CERN  και οι συνεργαζόμενοι φυσικοί και μηχανικοί από όλον τον κόσμο διερευνούν την θεμελιώδη δομή της ύλης και την λειτουργία του Σύμπαντος.

  Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1958.

   Επιστήμονες από την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν με σημαντική προσφορά σε πολλά παλαιότερα πειράματα στο CERN, όπως τα DELPHI, ALEPH, κ.ά.. Σήμερα μεγάλες ομάδες ερευνητών από ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμμετέχουν συνεισφέροντας σημαντικά στα πειράματα του LHC, ATLAS, CMS και ALICE.

ATLAS
http://atlas.web.cern.ch

    Ο ανιχνευτής ATLAS έχει ύψος 25 m, μήκος 45 m και με βάρος 7.000 τόνων αποτελεί τον μεγαλύτερο σε όγκο ανιχνευτή που κατασκευάστηκε ποτέ για την φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Στο κέντρο του πραγματοποιούνται συγκρούσεις με δέσμες πρωτονίων σε πολύ υψηλές ενέργειες, με ρυθμό μέχρι 600 εκατομμύρια συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Περισσότεροι από 3.000 Επιστήμονες και Μηχανικοί από 38 χώρες από όλο τον κόσμο εργάζονται για τον ανιχνευτή ATLAS, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 1.000 μεταπτυχιακών φοιτητών.

 " Η περιήγησή μας  στην έκθεση του Ευγενιδειου Ιδρύματος ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Οι ξεναγοί  μας εξήγησαν τα πάντα με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

  Μας εξήγησαν τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος και είδαμε ένα βίντεο. Στη συνέχεια βγήκαμε από το ηλιακό μας σύστημα και πήγαμε στα γαλλοελβετικά σύνορα, συγκεκριμένα στο CERN που γίνεται το πείραμα του αιώνα.

.......εμένα με εντυπωσίασε η σήραγγα 27 χλμ. που έφτιαξαν για να πραγματοποιήσουν τη σύγκρουση των πρωτονίων. Η επίσκεψή μας έκλεισε με ωραία παιχνίδια σχετικά με τα θέματα."

                                                                                        Διονύσης

 

«Μάθαμε περισσότερα για το σωματίδιο του Θεού και για το πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Επίσης μάθαμε για τη μεγάλη έκρηξη?.. ήταν πολύ συναρπαστικά και πολύ ωραία»

 

                                                             Χρυσανέλλα

 

«?στην ξενάγηση μας στην έκθεση είδαμε πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος?είχε οθόνες αφής που απαντούσαν στις ερωτήσεις σου. Πέρασα πραγματικά ωραία και άξιζε να πάω!»

 

                                                             Στέφανος

 

 «?.είδα πώς από το απόλυτα «τίποτα» δημιουργήθηκε το σύμπαν , πώς άρχισαν όλα. Επίσης ήταν ενδιαφέρον μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι να δω πόσα σωματίδια έχει το σώμα μου.»

 

                                                           Βασιλική

 

«? μέσα από παιχνίδια και εντυπωσιακά μηχανήματα μάθαμε πόσα σωματίδια αποτελείται ένας άνθρωπος, ποια είναι μερικά από τα σωματίδια?.»

 

                                                            Ελίνα

            

              

Η επίσκεψη μέσα από τα δικά μας μάτια