Το αερόστατο του Λεωνιδίου

 

Πλησιάζοντας το Πάσχα, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον πατέρα του συμμαθητή μας Αντώνη, τον κ. Γιάννη Γολεγό, καταγόμενο από το Λεωνίδιο της Αρκαδίας, ο οποίος μας μίλησε για το έθιμο του Αερόστατου της Ανάστασης της περιοχής.

 

 

«Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

 

Το έθιμο αυτό προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Στη συνέχεια, το μετέφεραν στην πατρίδα τους, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης

Τα Αερόστατα, που είναι οι «πρωταγωνιστές» εκείνο το βράδυ, ετοιμάζονται εβδομάδες πριν από τη «μεγάλη» βραδιά.
Σχεδόν κάθε σπίτι κατασκευάζει το δικό του και στην ετοιμασία του συμμετέχει όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι. Το έθιμο κληρονομείται από τον παππού στον πατέρα κι από τον πατέρα στα παιδιά»

 

Στη συνέχεια με την καθοδήγησή του κατασκευάσαμε και σε συνεργασία με τους μαθητές του ΣΤ?1, το δικό μας αερόστατο και το αφήσαμε να πετάξει ελεύθερο στον αττικό ουρανό να συναντήσει τα όνειρά μας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιήσαμε 16 κόλλες ριζόχαρτου (διαστάσεων 50χ70) τα οποία ενώσαμε ανά 8 για να φτιάξουμε δυο ορθογώνια.

  

Κολλήσαμε προσεκτικά το ένα πάνω στο άλλο στις άκρες.

  

Κόψαμε τις γωνίες για να δημιουργήσουμε τον κουμπέ.

  

Στερεώσαμε το αερόστατο σε ένα καλαμένιο λεπτό στεφάνι και το ράψαμε με προσοχή για να μη σκιστεί.

  

Τοποθετήσαμε σταυρωτά δυο σύρματα και στο κέντρο κρεμάσαμε την κολλημάρα.

  

Οι δάσκαλοί μας άναψαν τη φωτιά και κρατούσαν το αερόστατο από πάνω προσέχοντας να μην πάρει φωτιά. Ο καπνός που το γέμισε το σήκωσε ψηλά.

  

Σε αντίθεση με το χαρταετό το αεράκι δεν είναι σύμμαχος στο πέταγμα του αερόστατου 

Οι εντυπώσεις μας; Δείτε και μόνοι σας!

    

   Καλή Ανάσταση!