Με αφορμή ένα καταπληκτικό παραμύθι?.*

 

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τρυφεράκανθος που ζούσε στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια. Είχε φίλο του τον ήλιο που τον ξυπνούσε το πρωί. Το φεγγάρι που τον νανούριζε με τον αυλό του τις νύχτες. Τον αγέρα που του τραγουδούσε γλυκά και μια γέφυρα-ουράνιο τόξο για να σεργιανάει στον ουρανό. Δεν είχε όμως φίλους τ' άλλα ζωντανά του λιβαδιού, που τον περιγελούσαν επειδή ήταν διαφορετικός και διασκέδαζαν μαζί του. Έτσι ο τρυφεράκανθος μια μέρα ζήτησε από το ξωτικό του δάσους να γίνει ακανθόχοιρος για να πληγώνει όποιον τον πειράζει. Τότε όμως άρχισαν οι περιπέτειές του, γιατί ο ακανθόχοιρος που ήταν τρυφεράκανθος κι εξακολουθούσε να έχει τρυφερή ψυχή έχασε τους φίλους του και ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερη μοναξιά...»

Συναντηθήκαμε στο λιβάδι με τα στάχυα, τις κόκκινες ανεμώνες και τα τριφύλλια με τα ζωντανά  που ζούσαν εκεί και μας εκμυστηρεύτηκαν τα μυστικά τους?.

Συντροφιά στο μαγευτικό ταξίδι μας η Ελένη Πριοβόλου, συγγραφέας του «Τρυφεράκανθου» , μάς εκμυστηρεύτηκε ότι ένα «σκαθάρι» της παιδικής της ηλικίας  έγινε η αφορμή για  να γράψει αυτό το παραμύθι.

Όπως λέει η ίδια: «? Βρήκα από πολύ νωρίς καταφύγιο στις λέξεις. Αυτό το εκμαγείο της κρυμμένης αλήθειας του κόσμου, φανερού και αφανούς. Εκεί ξεσπούσα τους φόβους μου, τις αναζητήσεις, τα οράματά μου. Αυτές με προστάτεψαν από την πεζή καθημερινότητα. Οι δικές μου λέξεις, από το πρωτόπλαστο παραμυθικό μου ιδεώδες, αλλά και οι λέξεις των συνοδοιπόρων δημιουργών, που μου προσέφεραν στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης και με σημάδεψαν, αποτελούν συντροφιά και καταφυγή. Έτσι κυλούν τα χρόνια, γράφοντας παραμύθια και όνειρα για μικρούς και μεγάλους. Και αν καμιά φορά τα όνειρα γίνονται σκληρά και αν από τις λέξεις μου κυλάει το αίμα, αυτό γίνεται γιατί έτσι είναι ο κόσμος.»

Η Ελένη Πριοβόλου κατάγεται από το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, όπου έζησε και τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Εκτός από τη λογοτεχνία για ενηλίκους, ασχολείται με την παιδική και νεανική λογοτεχνία, το παιδικό θέατρο και το παραμύθι. Επίσης έγραψε το σενάριο της τηλεοπτικής παιδικής σειράς Η καραβέλα του ουρανού για την ΕΤ2. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα, ενώ το 2010, το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών.

*(Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας και «Αγαπώ περισσότερο ότι γνωρίζω καλύτερα» που υλοποιούνται από το τμήμα Β1)

 Δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του εικαστικού μας Δημήτρη Σαρρή

   

 

 

Ζωγραφίσαμε

   

  

  

  

Υποδεχτήκαμε τη συγγραφέα  Ελένη Πριοβόλου

  

 

Με τα κλειδιά που μόνο εμείς τα παιδιά κρατάμε καλά φυλαγμένα στην καρδιά μας ξεκλειδώσαμε την κλειδαρότρυπα του παραμυθιού της Ελένης Πριοβόλου και μαζί της κάναμε ταξίδι ονειρικό στη φαντασία.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ήταν μια μαγευτική εμπειρία!