Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη

  Η εαρινή ισημερία τη Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

  Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας και του κόσμου να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη.

  Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα δέκα πιο όμορφα πειράματα φυσικής». Αυτό το πείραμα πραγματοποίησαν οι μαθητές της τάξης Ε1 του σχολείου μας , με αφορμή την εαρινή ισημερία της 20ής Μαρτίου, που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

  Με μοναδικό «όπλο» μια ράβδο,ένα ρολόι, ένα ορθογώνιο τρίγωνο και βασικές πληροφορίες, οι μαθητές βάδισαν στα χνάρια του αρχαίου έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου, και υπολόγισαν  την περιφέρεια της Γης με μια σειρά απλών μαθηματικών πράξεων.

  Σύμφωνα με τις οδηγίες του πειράματος από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα http://suncalc.netκαι βρήκαμε τί ώρα θα κάνουμε το πείραμά μας, στην αυλή του σχολείου με βάση τις οδηγίες που έδωσε.

 Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα:

http://www.daftlogic.com/projects-google-maps-distance-calculator.htm

μέσω της οποίας πήραμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ελέγξαμε και με άλλο τρόπο καθώς και την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό .

Περισσότεροι από 35.000 μαθητές από 52 διαφορετικές χώρες έχουν συμμετάσχει «Στο πείραμα του Ερατοσθένη στη σχολική τάξη»  μέχρι σήμερα και στη φετινή διοργάνωση του πειράματος συμμετείχαν  783 σχολεία από  50 χώρες από όλο τον κόσμο

  Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο πείραμα, που συντονίζει η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πλατφόρμα ODS (Οpen Discovery Space),γιορτάζοντας την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Μαθηματικών από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία και με το ΕΚΦΕ Σερρών.

    

Συγχαρητήρια παιδιά για το ενδιαφέρον σας, για την ωραία συμμετοχή σας σε όλα τα στάδια του πειράματος και εύχομαι πάντα να αναζητάτε το κάτι καινούριο, προσπαθώντας να ανακαλύψετε την αλήθεια!

                                               Με αγάπη η δασκάλα σας

                                                  Σοφία Σιμιτζόγλου

ω