Παίζουμε σκάκι;

 


 

«Η τεχνολογική επανάσταση που συμβαίνει στην εποχή που ζούμε έχει αλλάξει τις ζωές μας σε μεγάλο βαθμό. Εμφανίστηκαν νέα χόμπι και ψυχαγωγικά ενδιαφέροντα ενώ άλλα, παλαιότερα, εξαφανίζονται και ο όγκος των διαθέσιμων πληροφοριών αυξάνεται με ρυθμούς που μας κατακλύζουν.Το σκάκι, ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια στον κόσμο, κατάφερε παρά τις αλλαγές αυτές να αποδείξει ότι συντονίζεται με τις νέες νοοτροπίες και αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών». (Από το βιβλίο V. Barsky και S. Abramov, Ο Ζατρίκης στο σκακιστικό δάσος, μτφ. Παναγιώτης Δρεπανιώτης, εκδ. Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2014, σ. 6-7)

Η λειτουργία του ομίλου στηρίζεται στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης σκακιού για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει εκπονηθεί από το Kasparov Chess Foundation, το ίδρυμα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ. Η αρχική εισαγωγή του προγράμματος έγινε με απόλυτη επιτυχία στα ελληνικά σχολεία από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Η σειρά μαθημάτων βασίζεται  στο βιβλίο Ο Ζατρίκης στο σκακιστικό δάσος που εξέδωσε η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα είναι διετές και τη σχολική χρονιά 2016-17 ολοκληρώνεται ο 1ος διετής κύκλος (2015-17).

Ο όμιλος απευθύνεται σε 16 μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξης. Προτεραιότητα θα έχουν όσοι από τους μαθητές της σχολικής χρονιάς 2015-16 συνεχίσουν και σε περίπτωση κενών θέσεων αυτές θα καλυφθούν κατόπιν αξιολόγησης από μαθητές που γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού.

(Πηγή εικόνας:clipart.co)