ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«100 Χρόνια από τη

Μικρασιατική Καταστροφή,

 1922-2022»

 

 

 

    Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή και οι αφηγήσεις των προγόνων μας είναι ακόμη πολύ ζωντανές. Εικόνες απόλυτης καταστροφής έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία .

       Η ελληνική λογοτεχνία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και από τις συνέπειές της στους πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους. Πεζογράφοι που κατάγονται από τη Μικρά Ασία γίνονται μάρτυρες αυτής της τόσο ολέθριας για τον ελληνισμό περιόδου, περιγράφουν με τον πιο πειστικό τρόπο τις εντυπώσεις τους από όσα άκουσαν και όσα έζησαν οι ίδιοι, ενώ ο «απόηχος» αυτού του μεγάλου ιστορικού γεγονότος φτάνει μέχρι και τις μέρες μας, μια και δεν λίγοι εκείνοι οι συγγραφείς οι οποίοι ακόμα και σήμερα επιλέγουν να γράψουν για το πριν και το μετά εκείνης της περιόδου που άλλαξε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

  Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διαγωνισμός Φιλαναγνωσίας  της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης.

Στόχοι:

  • Καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών.
  • Γνωριμία των μαθητών με σημαντικά έργα συγγραφέων.
  • Γνωριμία των μαθητών με την ιστορία της περιόδου αυτής
  • Ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών.

 

Οι νικητές θα πάρουν έπαινο που θα τον συνοδεύει και μια μικρή έκπληξη!! Όλα τα παιδιά θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό φιλαναγνωσίας.

   Οι δηλώσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό ξεκινούν από την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022  και θα διαρκέσουν ως την Παρασκεύη 25  Φεβρουαρίου 2022.

  Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να παραλαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό της Σχολικής Βιβλιοθήκης κ. Σοφία Σιμιτζόγλου.

Τρόπος διεξαγωγής του Διαγωνισμού

 ~Η διάρκεια του διαγωνισμού θα είναι δύο ώρες.

~Οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μαζί τους και να συμβουλεύονται τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

~Οι μαθητές/τριες θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία που διάβασαν. Οι ερωτήσεις αποβλέπουν στην κατανόηση του περιεχομένου των βιβλίων, αλλά και στη δυνατότητα της δημιουργικής έκφρασης μέσα από ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου.

~O διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 1.30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 3.30 μ.μ..

 

~ Ο χώρος και η ημερομηνία του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

~ Κατά την διεξαγωγή του διαγωνισμού θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορονοϊό COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 Για την Τετάρτη τάξη:

1.Σμύρνη, η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας , Θ. Λούφα- Τζοάννου, εκδ. Άγκυρα

  Η Μικρά Ασία έγινε για τους Έλληνες μια ακόμη πατρίδα, όπου άνθισε ο Ελληνισμός και γράφτηκε σπουδαία ιστορία που απαριθμεί κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια. Πολυαγαπημένη πόλη της για τους Έλληνες ήταν η πανέμορφη Σμύρνη, η γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Τον Σεπτέμβριο του 1922, μετά από μία σειρά ιστορικών γεγονότων και πολεμικών επιχειρήσεων, η Σμύρνη πυρπολείται από τον τουρκικό στρατό και οι Έλληνες της Μικρασίας εκδιώκονται.

  Όσοι Έλληνες Μικρασιάτες κατόρθωσαν να φθάσουν στη Ελλάδα, βρίσκονταν σε κατάσταση τραγική. Αγωνίστηκαν, όμως, να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη του τόπου, όπου γεννήθηκαν.

2. Το μυστικό του πηγαδιού, Μ. Δεληβοριά, εκδ. Κέδρος

 

 

  Μια ιστορία θα σας πω. Μια ιστορία αληθινή, κι ας είμαι και νεράιδα. Γιατί η δική μας η ζωή είναι σαν τη δική σας. Κι ας μη μας πιστεύουν οι πολλοί. Κι ας κρυβόμαστε συχνά πίσω από έναν αόρατο μανδύα. Αν τραβήξετε για λίγο το αέρινο πέπλο μας, θα δείτε πως είμαστε εκεί. Δίπλα σας. Με λένε Ανάσα. Γιατί οι γονείς μου λένε ότι μ' έφερε ο άνεμος φυσώντας απαλά. Γεννήθηκα στη Σμύρνη. Μια πόλη μαγική στη Μικρά Ασία.
Από την όμορφη, ειρηνική ζωή στη Σμύρνη ως τις φλόγες του πολέμου, την καταστροφή και την προσφυγιά, η Ανάσα μάς αφηγείται μια ιστορία αληθινή, νοσταλγική, που μοιάζει άλλοτε με παραμύθι για παιδιά και μεγάλους, κι άλλοτε με τραγούδι που δεν ξεχάστηκε ποτέ.

Για την Πέμπτη τάξη

 

1.      Ο χάρτης του Λευτέρη,  Κ. Λαγού , εκδ. Ψυχογιός

    Όσο ο Λεύτερης προσπαθεί να μείνει μακριά από τους μπελάδες, τόσο οι μπελάδες έρχονται και τον βρίσκουν. Αλλά εκείνος δεν είναι από τα παιδιά που φοβούνται τις συγκρούσεις. Δε διστάζει να τα βάλει με τους Λευτέρηδες, τους Τούρκους, το Ζαχαρένιο Βασιλόπουλο, το Βασιλόπουλο-Κουμπάρο, το Βασιλόπουλο-Καψοκαλύβα.

  Τι θα γίνει, όμως, όταν αποφασίσει να συγκρουστεί με τον εαυτό του;
Η μυθιστορηματική βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, γραμμένη για παιδιά, έχει την απάντηση.

2.      Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας, Ε. Σβορώνου, εκδ. Καλέντης

   Κωνσταντινούπολη, 1931
   Με ανοιχτή πάντα την πληγή της Μικρασιατικής Καταστροφής, έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Ελληνοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας, συντελείται ένα θαύμα ειρήνης. Είναι μια μικρή στιγμή στην Ιστορία, με πρωταγωνιστές τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Αμερικανό Τόμας Γουάιτμορ, λάτρη της βυζαντινής τέχνης. Αληθινός πρωταγωνιστής, όμως, είναι ο ναός της Αγια-Σοφιάς, της Αγίας Σοφίας του θεού, της Αγίας Σοφίας όλων των θεών απανταχού της Γης.

Για την Έκτη τάξη

 

  1. Η σπηλιά της Γοργόνας, Λ. Ψαραύτη, εκδ. Πατάκη

  Η σπηλιά της γοργόνας σ' ένα νησί του Αιγαίου και στο βάθος της μια εκκλησία, φτιαγμένη με θαλασσινά όστρακα... Μια μεγάλη αγάπη κι ένας μυστικός γάμος στην εκκλησία της σπηλιάς... Η γερόντισσα γιαγιά διηγείται στην εγγονή της την αληθινή ιστορία της οικογένειας, όταν οι Έλληνες διώχθηκαν από τη Σμύρνη, το 1922. Τα κατοπινά χρόνια στο νησί, οι αγώνες για επιβίωση, οι περιπέτειες και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των ηρώων, του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας...

 

  1. Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης , Ε. Δικαίου, εκδ. Πατάκη

  Σμύρνη σήμερα. Ένα συνέδριο μεταφραστών τελειώνει τις μέρες του Πάσχα. Στον κήπο της Αγίας Φωτεινής, της μικρής εκκλησίας την οποία έχει παραχωρήσει το ολλανδικό προξενείο για τις θρησκευτικές ανάγκες της ολιγάριθμης ορθόδοξης κοινότητας, δυο άνθρωποι συναντιούνται τυχαία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, λίγο πριν βγει ο Επιτάφιος.

   Ένας νεαρός μεταφραστής κι ένας γέρος μαθητής της παλιάς Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
  Ο ένας αγωνιά για το χρέος που δεν κατάφερε να ξεπληρώσει, ο άλλος αναλαμβάνει να το ξεπληρώσει αυτός. Μια μαθητική εργασία. Ένα κουρελιασμένο πουκάμισο: "Όχι... Έχει πάνω του το αίμα του δεσπότη!". Η αλήθεια που δεν πρέπει να χαθεί.