ΑΘΗΝΑ ? ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

 

Σε συνέχεια του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Β΄τάξη τα παιδιά εμβάθυναν στη γνωριμία με την πόλη μας με σκοπό αυτή τη γνώση να τη μεταφέρουν και σε άλλα παιδιά, μέσα από παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και παιχνίδια.

 

Μάθαμε για την πόλη μας ανά τους αιώνες μέχρι σήμερα. Στο ταξίδι μας μας βοήθησε πολύ το βιβλίο της Ειρήνης Βοκοτοπούλου των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ «Βόλτες στην Αθήνα».

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων και θελήσαμε να τη γνωρίσουμε με λεπτομέρεια.

Μελετήσαμε τους αρχαιολογικούς χώρους του κεραμικού, της Αρχαίας Αγοράς και της Ακρόπολης.

Ξεκινήσαμε από τον Κεραμικό θέλοντας να ακολουθήσουμε τη διαδρομή των Μεγάλων Παναθηναίων. Στην προετοιμασία μας για τον Κεραμικό στηριχτήκαμε στα βιβλία «Η Αθήνα σε επτά διαδρομές» Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και «Πάμε στην Αθήνα» της Ελένης Σβορώνου των εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Μικρές, αλλά ουσιαστικές πληροφορίες αντλήσαμε από την ξενάγηση της ξεναγού Άρτεμις Σκουμπουρδή, μέσω προγράμματος του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια κάναμε ένα ταξίδι μέσα από τη λογοτεχνία με ήρωα ένα παιδί στη ηλικία μας που ζει στη Αρχαία Αθήνα. Μαζί του προχωρήσαμε στην οδό Παναθηναίων και φτάσαμε στην Αρχαία Αγορά. Για την Αρχαία Αγορά μάθαμε πολλά από το βιβλίο «Στην Αγορά των αρχαίων Αθηνών» του Κ. Βέτση και Μ. Ντεκάστρο, των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

Περιηγηθήκαμε στην Αρχαία Αγορά, εντυπωσιαστήκαμε από τον ναό του Ηφαίστου ? τα δημόσια κτίρια ? το μνημείο των επώνυμων ηρώων και τη Στοά του Αττάλου. Είδαμε πώς η οδός Παναθηναίων ανεβαίνει φιδωτά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Φύλλα εργασίας και ερωτηματολόγια δανειστήκαμε από υλικό του προγράμματος «Βιβλία σε ρόδες».

Έχοντας ως έμπνευση τους κεραμοποιούς της αρχαιότητας κατασκευάσαμε παιδικά παιχνίδια, όστρακα, αθωωτικές και καταδικαστικές ψήφους, κ.α.

Ήρθαν οι διακοπές του Πάσχα και περιπλανηθήκαμε στην πόλη με το βιβλίο «Η δική μας Αθήνα» της Μ. Ανδριοπούλου Καπέλλα, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ.

Το ενδιαφέρον μας κορυφώθηκε γιατί η ώρα ήρθε να βρεθούμε στον Ιερό Βράχο! Πλήθος πληροφοριών πήραμε από το βιβλίο «Περιπλάνηση σε έναν αρχαίο ναό ? ΑΚΡΟΠΟΛΗ» της Φ. Μακντόναλντ, από τις εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, καθώς και από το διαδίκτυο.

Ανεβαίνοντας από τη νότια πλευρά ξεναγήσαμε τους συμμαθητές μας του 3/θέσιου Δ.Σ.Π.Α. 

?στα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα. 

Γυρίσαμε στο σχολείο και μαζί με τα παιδιά του 1/θέσιου Δ.Σ.Π.Α. συζητήσαμε και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας.

Μας εντυπωσίασε το νέο μουσείο της Ακρόπολης (αν και το επισκεφτήκαμε βιαστικά) έχοντας γνώσεις για τα εκθέματά του από το βιβλίο «Το νέο μουσείο της Ακρόπολης της Μ. Ντεκάστρο, εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

Μαζί μας για τις διακοπές πήραμε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και παιχνίδια από το βιβλίο «Η ζωφόρος του Παρθενώνα» της Μ. Μπίρη Μελά, εκδ. ΜΠΙΡΗ.

Πονηρά οι κυρίες μας Νικολέττα και Ελευθερία μας φόρτωσαν και με τα τελευταία κριτήρια αυτοαξιολόγησης?