ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

 

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά γνώρισαν τη διαχρονικότητα της Ελληνικής  Μουσικής και τη σχέση της με τον αθλητισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα του ενεργού Πολίτη. Μάθαμε τον Ολυμπιακό Ύμνο, μελετήσαμε τους σπουδαίους συντελεστές του, Σπύρο Σαμαρά και Κωστή Παλαμά και μεταφερθήκαμε νοερά στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ακούσαμε διάφορες εκτελέσεις του ύμνου, από διάφορες ορχήστρες και από καλλιτέχνες από όλη την υφήλιο. Τραγουδήσαμε τον Ύμνο στην έναρξη της προγραμματισμένης  εκδήλωσης στην Ακαδημία Πλάτωνα. Παρακολουθήσαμε επίδειξη ελληνορωμαικής πάλης που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 60ου Δ.Σ.και παρουσίαση χορού σαν μέρος του θεατρικού δρώμενου από τα αγόρια του σχολείου μας ως σύνδεση του ρυθμού και της μουσικής με τη γυμναστική.

Στο θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε  στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα το θέμα αφορούσε  τόσο στην οργάνωση του πολιτεύματος και στις αρχές του όσο και στην καθημερινή ζωή των παιδιών στην Αθήνα τα χρόνια του Περικλή. Με βιωματικό τρόπο προσέγγισαν μια εποχή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν και σήμερα σημείο αναφοράς. Επίσης, με βιωματικό τρόπο προσέγγισαν  την καθημερινή  ζωή και την εκπαίδευση   των συνομηλίκων τους παιδιών  σε μια εποχή τόσο μακρινή από τη δική τους. 

Οι μαθητές χρησιμοποίησαν στα εικαστικά το υλικό του πηλού  ώστε να αναπαραστήσουν αρχαία παιχνίδια όπως πλαγγόνες (κούκλες), σείστρο ή πλαταγή (κουδουνίστρα), γυγξ, σβούρα, ζάρι, κότσια κλπ. Οι μαθητές απόκτησαν γνώσεις και δεξιότητες κατασκευάζοντας,  ζωγραφίζοντας και διαβάζοντας βιβλία  σχετικά με παιχνίδια, ώστε να γνωρίσουν παιχνίδια από την αρχαιότητα και να χαρούν παίζοντας.

Οι μαθητές των ξενόγλωσσων τμημάτων (γαλλικά - γερμανικά) έκαναν μια έρευνα για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές και τα δάνεια που έχουν έως  και την σημερινή τους μορφή  στην Ιστορία, την Αγωγή του Πολίτη, τα Εικαστικά, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και τον  Αθλητισμό. Το αποτέλεσμα της έρευνας παρουσιάστηκε σε μορφή διαλόγου.

Περιγραφή Δράσης

Οι μαθητές στο χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τη ζωή στην πόλη της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του 60ου Δημοτικού  Σχολείου,  Ιωάννη Κριζαλιώτη και Θεόδωρο Ζηνέλλη και τους μαθητές της Ε' Τάξης και των δύο σχολείων.

Επί πλέον,  πραγματοποιήθηκαν φιλικοί  αγώνες βόλεϊ και ποδοσφαίρου μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων.

 

Δείτε τον έπαινο εδώ