« Απ΄το άλφα θε ν? αρχίσω»

Ο Άρης, η Μαρίνα, η Ιωάννα, ο Σαμπέρ και ο Ορφέας παρέα με τον Ρήγα, τη Ρήνα, την  Άννα, τον Μίμη και τα μαθητούδια του Α1

 Μέσα από το πρόγραμμα «Απ' το άλφα θε ν΄αρχίσω», οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της γλώσσας και, μέσα από αυτήν, ταξίδεψαν στον κόσμο της γνώσης, της σκέψης, της τέχνης, στον πολιτισμό της γραφής, στον κόσμο του βιβλίου αλλά και των ψηφιακών μέσων.

 Αναλυτικά οι επιμέρους δράσεις:

·Παρουσίαση των αναγνωστικών της Α΄ Δημοτικού από «το αλφαβητάρι με τον ήλιο» ως σήμερα και επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη σε έκθεση αφιερωμένη στο δημιουργό των εικόνων του αναγνωστικού της Α΄ Δημοτικού «Αλφαβητάριο», με ήρωες τον Μίμη και την Άννα, Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο.

·Παράλληλη ανάγνωση και σύγκριση (πώς μάθαιναν τότε και πώς σήμερα)

·Τα γράμματα μέσα από το παιχνίδι  στη Φυσική Αγωγή, τη Μουσική (τραγούδια για τα γράμματα και μελοποίηση δικού μας ποιήματος για την αλφαβήτα)  και τη Μουσειοσκευή του Μουσείου  Μπενάκη.

   

·Γνωριμία και συνεργασία με τους δημιουργούς της σειράς της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «΄Ενα γράμμα μια ιστορία», της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων, Σοφία Μαντουβάλου (Συγγραφέας) και Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (σκηνοθεσία,  σχεδιασμός χαρακτήρων και animation ).

  

 ·Γνωριμία με τη συγγραφέα Νανίνα Σακκά - Νικολακοπούλου, κόρη του συγγραφέα  Γ. Σακκά  ο οποίος μαζί με τον Ι.Κ. Γιαννέλη  και  σε εικονογράφηση του Κ. Γραμματόπουλου, συνέγραψαν το «Αλφαβητάριο(ν)» που κυκλοφόρησε το 1955.   

Αυτό που μας εντυπωσίασε  από τα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που συζητήσαμε μαζί της είναι πως τα μοντέλα που εικονίζονται στο βιβλίο (Άννα και Μίμης) είναι τα ίδια τα παιδιά του Γ. Σακκά, τα οποία ο Κ. Γραμματόπουλος έστηνε για να ποζάρουν.

 

· Στόλισμα δέντρου με γράμματα και αριθμούς φτιαγμένους από πηλό

Μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί μας στο όνειρο και τη φαντασία διαβάζοντας τα παραμύθια  που δημιούργησαν οι μαθητές πατώντας εδώ  αλλά και τα πρώτα τους βήματα  στις ταινίες κινουμένων σχεδίων .εδώ