Πολιτιστικό πρόγραμμα

«Οι Τρείς Ιεράρχες ως Οικουμενικοί διδάσκαλοι»

 

Το Σχολείο μας θέλοντας να παρουσιάσει την προσωπικότητα, το έργο και τη διδασκαλία των 3 Ιεραρχών ? του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, του Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου και του  Μ. Βασιλείου - ως οικουμενικών και διαχρονικών διδασκάλων των οποίων οι διδαχές και το παράδειγμα συνεχίζουν να είναι επίκαιρες και να εμπνέουν, πραγματοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Οι Τρείς Ιεράρχες ως Οικουμενικοί διδάσκαλοι».

Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώξαμε την επαφή των μαθητών με τις προσωπικότητες των τριών Ιεραρχών ? των προστατών της Παιδείας - οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή και στέρεα πρότυπα στη σημερινή ασταθή από πάσης πλευράς εποχή μας.

Οι μαθητές μελέτησαν το έργο του Μεγάλου Βασιλείου για την Εξαήμερο και ανακάλυψαν τη σύνδεση της με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Στο μάθημα της Μουσικής ασχολήθηκαν με το Βυζαντινό Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών αλλά και με τα κάλαντα  της Πρωτοχρονιάς, όπως αυτά εκφράζουν το σεβασμό και την αγάπη του λαού μας για τον Μέγα Βασίλειο και την παιδεία, από όλη την Ελλάδα, ενώ στο μάθημα των ΤΠΕ πραγματοποίησαν ιστοεξερεύνηση για την αναζήτηση στοιχείων για τη ζωή των Τριών Ιεραρχών Μουσική, δημιούργησαν παρουσιάσεις, αφίσες και άλλο υλικό.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση εορταστικής εκδήλωσης για τους 3 Ιεράρχες με αφορμή τη ημέρα του εορτασμού τους (30 Ιανουαρίου). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μαράσλειου Διδασκαλείου για όλο το Σχολείο και τους γονείς των μαθητών. Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

  

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο οποίος ανέπτυξε με διαδραστικό τρόπο στους μαθητές τη ζωή των Τριών Πατέρων  προβάλλοντάς τους όχι μόνο ως πρότυπα δασκάλων αλλά και ως πρότυπα μαθητών. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τη μελέτη "Η Εξαήμερος του Μ. Βασιλείου: Πώς έγινε , κατά τη Γένεση και κατά τον Πατέρα της Εκκλησίας, η δημιουργία του κόσμου" πλαισιωμένη από σχετική ψηφιακή παρουσίαση. Η γιορτή έκλεισε με τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα της Μακεδονίας, της Κρήτης,της  Ικαρίας, των  Φαράσων της Καππαδοκίας και τα Πανελλήνια Κάλαντα για τα οποία έγινε και ανάλυση των στίχων τους με το διπλό νόημα.

Τέλος, επιδόθηκε τιμητικά η σημαία των Τριών Ιεραρχών στην αριστούχο μαθήτρια του Σχολείου μας από τον π. Χρυσόστομο.