Μέσα από τη δανειστική εκπαιδευτική βαλίτσα του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου ανακαλύψαμε τα απολιθώματα που υπάρχουν σε αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου και αποκτήσαμε αρκετές γνώσεις για να φτιάξουμε τον τουριστικό μας οδηγό που με πολύ δουλειά σύντομα θα τον έχουμε δημιουργήσει για να σας τον παρουσιάσουμε!

 

 Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ?Διατηρητέο μνημείο της φύσης

Στη Δυτική Λέσβο, φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα αυτά συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», το οποίο καλύπτει μία έκταση 15.000 εκταρίων. Στη περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα το οποίο απολιθώθηκε επί τόπου λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η άριστη κατάσταση διατήρησης των απολιθωμένων δένδρων και η μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων φυτών που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την τεράστια επιστημονική του αξία. Η σύνθεση της απολιθωμένης χλωρίδας αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών. Στο Απολιθωμένο Δάσος, καταγράφονται πληροφορίες για τα είδη των φυτών που αποτελούσαν τη χλωρίδα του νησιού, για τα ευρήματα του Δεινοθήριου (Prodeinotherium bavaricum) του παλαιότερου θηλαστικού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.

                              

Τι είναι όμως απολίθωμα;

 Τα απολιθώματα είναι είτε λείψανα (υπολείμματα) φυτικών ή ζωικών οργανισμών που έζησαν πριν από τη σημερινή γεωλογική εποχή και κλείσθηκαν σε στρώματα γης δηλαδή σε αποθέσεις, είτε ακόμη και ίχνη (ενδείξεις) ύπαρξης ζωής στο παρελθόν .

  Ένα απολίθωμα μπορεί να είναι είτε ολόκληρο σκελετικό στοιχείο ενός οργανισμού είτε τμήμα αυτού. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των απολιθωμάτων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από πελώριους οργανισμούς έως μικροσκοπικούς. Ανάλογα με το αν απαιτείται ή όχι η χρήση μεγεθυντικών οργάνων (μικροσκόπια) τα απολιθώματα διακρίνονται σε: