ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

     Μια βροχερή μέρα του Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τον παραπάνω χώρο που κρύβει μεγάλη ιστορία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Είδαμε περισσότερα από 3.100 εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα.  Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού εκτός από τη γενέτειρα του Μαραθωνίου Δρόμου.
     Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κτίριο φιλοξενείται , μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στο μαραθώνιο, ακόμη και τον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων.

Μας άρεσαν όλα τα εκθέματα. Θαυμάσαμε το μετάλλιο και την ιστορία του Σπύρου Λούη.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 


 

Αφού περπατήσαμε στο χωριό του Μαραθώνα επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνουμε ένα κομμάτι από το μέλλον»   Γ. Σεφέρης

Μας άρεσαν όσα είδαμε. Ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων του κόπου. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως γεωργοί. Είδαμε παλιά γεωργικά εργαλεία αλλά και αργαλειό όπου οι γυναίκες έφτιαχναν όμορφες δημιουργίες. Το παλιό σπίτι όπου βρίσκονταν τα εκθέματα μας ταξίδεψε σε άλλες συνήθειες ήθη και έθιμα. Μικρό αλλά γεμάτο ζεστασιά όπως γράψαμε στο βιβλίο εντυπώσεων!

                                                                                    Οι μαθητές του Ε2