Σχολικό Έτος 2012-2103

IMG 0598 Μια ηλιόλουστη μέρα του Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε για να επισκεφθούμε το Εθνικό    Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι δασκάλες μας, η κυρία Έφη και η κυρία Νικολέτα, μας είχαν πει πολλά πράγματα για τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου! Άλλωστε είχαμε μιλήσει στην ιστορία για πολλά από αυτά!

Αυτή όμως η επίσκεψη είχε και κάτι μοναδικό! Θα μπορούσαμε να δούμε ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ανάμεσα σε αυτά θα ήταν και ο πολύ σημαντικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων που ? όπως μας είπε και η κυρία Κωνσταντίνα η δασκάλα των Τ.Π.Ε. ? θεωρείται ο αρχαιότερος φορητός υπολογιστής.

Όταν φτάσαμε στο Μουσείο μας περίμεναν οι ξεναγοί μας. Ξεκινήσαμε με τα εκθέματα του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν η προσωπίδα του «Αγαμέμνονα» και τα χρυσά κοσμήματα. Μάθαμε για τις ανασκαφές του Σλήμαν και ταξιδέψαμε μαζί του από την Τροία μέχρι τις Μυκήνες. Είδαμε και το άγαλμα ενός θεού του Δία ή του Ποσειδώνα να ετοιμάζεται να ρίξει ή τον κεραυνό του ή την φοβερή του Τρίαινα!

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την αίθουσα των Αιγυπτιακών εκθεμάτων. Μας άρεσε πολύ! Είδαμε ζωγραφισμένες σαρκοφάγους καθώς και την μούμια ενός μικρού κροκόδειλου!

250px-nama machine_danticythere_1

Έπειτα, μας οδήγησαν στο αίθριο του Μουσείου. Εκεί πήραμε μια πρώτη γεύση από το Ναυάγιο καθώς υπήρχε ένα μαρμάρινο άλογο που βρέθηκε στον βυθό της θάλασσας. Η συνέχεια επρόκειτο να είναι εντυπωσιακή!... Προχωρήσαμε στον χώρο που ήταν αφιερωμένος στο Ναυάγιο. Σε μια μεγάλη οθόνη παρακολουθήσαμε το ταξίδι του πλοίου και έπειτα είδαμε ξύλο από το σκαρί του. Σε ειδικό ντοκιμαντέρ παρακολουθήσαμε τις έρευνες για την ανάσυρση των αρχαιοτήτων από την θάλασσα των Αντικυθήρων. Το ξέρατε πως αυτός που βοήθησε στις έρευνες το 1967 ήταν ο J.-Y. Cousteau; Πιο μέσα θαυμάσαμε τον Έφηβο των Αντικυθήρων, νομίσματα, αμφορείς και αισθανθήκαμε ότι ήμασταν και εμείς μέσα στην θάλασσα την ώρα που οι δύτες είδαν το χέρι του Εφήβου να ξεπροβάλει μέσα από την άμμο!

aaa2

Οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί. Σε ένα ειδικό δωμάτιο μας περίμενε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. 82 θραύσματα και ένα τεχνολογικό θαύμα. Ο «πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας» ήταν εκεί και μας αποκάλυπτε τα μυστικά του. Φορέσαμε γυαλιά 3D και είδαμε τη λειτουργία του. Η ξεναγός μας είπε ότι τον χρησιμοποιούσαν για να προσδιορίσουν τη θέση των πλανητών, να προβλέπουν τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης, και να υπολογίζουν τον χρόνο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων! Εδώ αισθανθήκαμε πολύ περήφανοι που οι πρόγονοί μας είχαν τόσο προηγμένη τεχνολογία!

Αφού είδαμε και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων η ξεναγός ήθελε να μας γνωρίσει το αγαπημένο της άγαλμα: «Το προσφυγάκι που κρύωνε». Ήταν ένα μικρό παιδάκι σας εμάς που κρατούσε ένα σκυλάκι στην αγκαλιά του. Το έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία με την Μικρασιατική Καταστροφή μέσα στα πράγματά τους για να το σώσουν από την καταστροφή και τώρα στέκεται στο Μουσείο για να ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα...

Όμως η επίσκεψή μας έφτασε στο τέλος της...

Μετά το ταξίδι...η ξεκούραση... Παίξαμε... βγάλαμε φωτογραφίες και ? πιο πλούσιοι σε γνώσεις και εμπειρίες επιστρέψαμε στο Σχολείο μας!

 

 Ενδεικτικά οι εντυπώσεις μαθητών

"Εμένα μου άρεσαν όλα. Αλλά πιο πολύ μου άρεσε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το χάλκινο άγαλμα που δεν ξέρουμε ποιον αναπαριστά, η Θρασίκλεια και τα ειδώλια. αυτό το μουσείο μου φάνηκε φανταστικό."

"Πιο πολύ μου άρεσε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Με τρόμαξε το ανθρωπάκι που το μισό ήταν σαν καινούριο και το άλλο σαν να είχε πέσει από τον γκρεμό. Επίσης, μου άρεσε ένα άγαλμα που δεν ξέρουμε ποιος είναι. Μπορεί να είναι ή ο Ποσειδώνας ή ο Δίας. Δεν ΄ξέρουμε ποιος είναι γιατί κρατούσε κάτι που δεν το έχουμε βρει ακόμα."

"Έμένα μου άρεσε πιο πολύ η Κόρη, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σε 3D, η ταινία του μουσείου που ήταν λες και είμαστε κάτω από τον βυθό της θάλασσας."