Διημερίδα

«Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο με την παιδαγωγική Φρενέ»

1 Απριλίου - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, 2 Απριλίου - 1ο 12/θέσιο Π.Δ.Σ.Π.Α. (Μαράσλειο)

 

Η Α? Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας μέσω υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής (Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων και Πολιτιστικά Θέματα) και τη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατ. Αττικής (Πολιτιστικά Θέματα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) συνδιοργανώνουν με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την παιδαγωγική ομάδα για την διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα, «Το Σκασιαρχείο-Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας», διημερίδα με τίτλο «Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο με την παιδαγωγική Φρενέ» Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί 1 ? 2 Απριλίου, ως εξής:

 

  • Παρασκευή 1 Απριλίου,  προβολή ταινίας και Στρογγυλό τραπέζι: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οδός Σίνα 31
  • Σάββατο 2 Απριλίου, βιωματικά εργαστήρια: σε συνεργασία με το 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), στους χώρους του, Μαρασλή 8 και Σουηδίας. 

 

Σκοπός της διημερίδας είναι η ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων από τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα για την εφαρμογή της παιδαγωγικής Φρενέ στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Με την προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται», το στρογγυλό τραπέζι και τα βιωματικά εργαστήρια, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις Τεχνικές Φρενέ βιωματικά, σε θέματα που αφορούν την ελεύθερη έκφραση των μαθητών και το συλλογικό πνεύμα στην τάξη και το σχολείο και θα βοηθηθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Πρόγραμμα

1) Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οδός Σίνα 31 (χάρτης )

18.00-19.30: Προβολή της ταινίας «Ο δάσκαλος που άφηνε τα παιδιά να ονειρεύονται» (Le ma?tre qui laissait les enfants r?ver, με ελληνικούς υπότιτλους), Daniel Losset, 2006, για το παιδαγωγικό έργο του Σελεστέν Φρενέ (C?lestin Freinet)

19.45-21.30: Στρογγυλό τραπέζι «Αναπτύσσοντας την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο»

Συμμετέχοντες:

Τα μέλη και υπεύθυνοι του τομέα εκπαίδευσης του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου του Μοντέρνου Σχολείου-Παιδαγωγική Φρενέ της Γαλλίας (ICEM P?dagogie Freinet), Ντενί Μοράν, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λωρραίνης, και Ολιβιέ Φρανκόμ, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πικαρντί Ι. Βερν, ο ανώτερος σχολικός ψυχολόγος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ειδικός στα προγράμματα της συνεργατικής μάθησης με την παιδαγωγική Φρενέ για την πρόληψη κατά της σχολικής αποτυχίας, του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της βίας στα σχολεία της Κύπρου και ο κ. Άγγελος Πατσιάς, ο δάσκαλος που εφάρμοσε τις αρχές της ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης και της συνεργατικής μάθησης στο δημόσιο Δημοτικό Σχολείο «Το σχολείο της φύσης και των χρωμάτων» του Φουρφουρά.

Θα παρουσιάσουν εμπειρίες και προγράμματα που υλοποιούνται σε Γαλλία, Κύπρο και Ελλάδα και θα συζητήσουν με το κοινό, το οποίο καλείται να συμμετέχει με ερωτήματα αλλά και με ιδέες και προτάσεις για εφαρμογή στο ελληνικό σχολείο. Τη συζήτηση θα συντονίσουν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας για την διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα, «Το Σκασιαρχείο», Σοφία Λάχλου και Χαράλαμπος Μπαλτάς.

Η είσοδος στην εκδήλωση της Παρασκευής είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

 

2) Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, 1ο 12/θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), Μαρασλή 8 και Σουηδίας (χάρτης).

 

9.15 ? 14.00, ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: Τεχνικές και εργαλεία της Παιδαγωγικής Φρενέ για την ελεύθερη έκφραση και το συλλογικό πνεύμα στο σχολείο».  Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο είναι 25 άτομα.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα 

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

  • Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 30 Μαρτίου στοhttps://docs.google.com/forms/d/1mbfro5DZbg-JxdlKnga1tuXiybIfBDK6-9s0OA_OrcI/viewform
  • Οι εκπαιδευτικοί  θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους από την ιστοσελίδα της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας, http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/politistika-themata ή  http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/perivallontiki-ekpaidefsi,  όπου θα αναρτηθεί κατάλογος συμμετεχόντων στις  31 Μαρτίου 2016.
  • Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν (Γαλλικό Ινστιτούτο, 22-23/1) ή  θα παρακολουθήσουν (1-2/4) τα βιωματικά εργαστήρια για την παιδαγωγική Φρενέ  μπορούν να εμβαθύνουν στις αρχές και τις τεχνικές Φρενέ σε επιμόρφωση 12 ωρών, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την παιδαγωγική ομάδα για την διάδοση της Παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα, «Το Σκασιαρχείο». Λεπτομέρειες στο http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/politistika-themata ή  http://dipe-a-athin.att.sch.gr/index.php/perivallontiki-ekpaidefsi.