ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Origami: Μια τέχνη για το μυαλό και την ψυχή

 

Υπεύθ. εκπαιδευτικός: Δομνίκη  Παντοπούλου

Το Origami είναι μια εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικός τρόπος δημιουργικής απασχόλησης, η οποία ξεκίνησε από την Ιαπωνία το 794 μ.Χ., ενώ σήμερα διδάσκεται και ως μάθημα στο σχολείο.

Μέσα από τις δραστηριότητες του Ομίλου οι μαθητές θα γνωρίσουν  την ιστορία  του Origami που αντανακλά την εφευρετικότητα και την αισθητική του ιαπωνικού πολιτισμού. Θα έρθουν σε επαφή με  τη γλώσσα, τη  μουσική, τις τέχνες και τις ιστορίες της Ανατολής, εμπλουτίζοντας την πολυπολιτισμική τους  συνείδηση.

 

Οι μαθητές θα καλλιεργήσουν την αναλυτική και κριτική σκέψη τους, την ικανότητα της αναγνώρισης των εικονιστικών συμβόλων και παραστάσεων, θα αναπτύξουν συνεργατικές δεξιότητες ακρόασης, ακρίβειας, οργάνωσης και επικοινωνίας, ενίσχυσης της συγκέντρωσης της μνήμης και της ανάκλησης, μετασχηματίζοντας ένα επίπεδο κομμάτι χαρτί σε ένα τρισδιάστατο γερανό (ή άλλη μορφή origami).

 

Origami is also important in teaching symmetry; for many of the folds, whatever is done to one side is done to the othΠΕποικοδομητικές δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν τα παιδιά και θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους θα  είναι η αφήγηση αυθόρμητων σπονδυλωτών ιστοριών «αναδιπλώνοντας το χαρτί», η δημιουργία και η παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης με μαριονέτες Origami, η διακόσμηση  και ο στολισμός του σχολείου και του σπιτιού
_ Experiment with Different Textures and Paper Based Designs
με εποχιακές κατασκευές, εφημερίδες, ευχετήριες κάρτες και αφίσες.

 

Οι μαθητές θα αξιολογήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και τη δική τους ενασχόληση με αυτό σε σχέση με το σκοπό δημιουργίας του και τα αποτελέσματά του. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα δίωρο ανοικτό εργαστήριο origami για μικρούς και μεγάλους με εμψυχωτές τους ίδιους τους μαθητές.